IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за растежа на БВП в еврозоната подкрепиха единната валута

Възстановяването в региона все още е твърде крехко и уязвимо, смятат експерти

11:17 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за растежа на БВП в еврозоната подкрепиха единната валута

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Излезлите положителни новини за официалния край на рецесията в европейския валутен съюз повишиха риск апетита на пазарните участници и дадоха възходящ тласък на еврото спрямо основните му конкуренти. Оптимизмът на инвеститорите се повиши, след като през вчерашния ден бяха обявени стойностите за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които отчетоха растеж за първи път от последните шест тримесечия.

Според данните на Евростат, еврозоната е отбелязала ръст от 0,3% в периода от април до юни, което надмина очакванията на икономисти за повишение до 0,2%. С най-голям принос за официалното излизане на валутния съюз от рецесия е растежът в двете най-големи страни в региона – Германия и Франция. Германската икономика се е повишила с 0,7%, докато анализатори очакваха стойности до 0,6%. Това е най-силният растеж на БВП за Германия от 2011 г. насам. Във Франция БВП също неочаквано се е повишил с 0,5% през второто тримесечие на годината. Същевременно Португалия, която бе една от страните получили финансова помощ в разгара на дълговата криза, отчита ръст от цели 1,1%, което става за първи път от две години насам.

Така единната валута успя да лимитира последните загуби и по този начин да се оттласне от седмичното дъно спрямо щатския долар, достигнато в началото на седмицата. Рано в четвъртък сутринта, двойката EUR/USD се търгуваше около 1,3290, опитвайки нов тест на ключовото ниво при 1,33.

Въпреки оптимистичните данни обаче, експерти коментират, че възстановяването в региона е все още твърде крехко и уязвимо. Испания и Италия все още изпитват проблеми, като данните от вчера показаха, че техните икономики са продължили да се свиват, макар и с по-бавен темп. По този начин се затвърдиха настроенията на пазарните участници, че ЕЦБ едва ли възнамерява да нанесе скоро корекции по текущата си монетарна политика.

Не такива обаче са очакванията към Федералния резерв на САЩ. Нестихващите спекулации, че Бен Бернанке ще коригира размера на програмата за изкупуване на активи още през септември, поддържат интереса към щатския долар.

Късно вчера вечерта председателят на Фед в Сейнт Луйс, Джеймс Булард, направи пореден опит да тушира тези настроения, заявявайки че централните банкери трябва да бъдат изключително внимателни и предпазливи в тези си действия, особено когато те са основани единствено на икономически прогнози.

Булард подкрепи решението на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) от месец юли, да остави непроменен размера на месечните покупки в размер на 85 млрд. долара. Според него, прогнозите на ръководителите на Фед през последните месеци са били твърде оптимистични, което не е основание за действие от страна на централната банка. Изявлението на Булард временно понижи американската валута, като доларовият индекс се смъкна до 81,50 пункта, отстъпвайки от седмичния си връх.

Днес пазарните участници отново ще насочат вниманието си към новините от САЩ, където ще бъдат обявени данните за инфлацията, молбите за помощи за безработни и индустриалното производство в страната. Изнесените стойности отново ще бъдат използвани от инвеститорите като фактор за стабилност на щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3259; Връх – 1,3279; Дъно – 1,3237; Затваряне – 1,3263

Еврото коригира част от последните загуби, като опита нов тест на психологическото ниво при 1,33. При евентуален пробив над него, движението на EUR/USD ще продължи до проекцията на дългосрочната низходяща тренд линия, текущо проектирана около 1,3340.

Ако линията отново успешно ограничи единната валута, щатският долар ще поднови движението в своя полза с нов тест на подкрепите при 1,3235.

USD/CHF

Отваряне – 0,9326; Връх – 0,9375; Дъно – 0,8322; Затваряне – 0,9335

Двойката продължава да се движи по посока на възходящия тренд, формиран от дъната в края на 2011 г. За момента сериозна съпротива пред движението на щатския долар оказва нивото около 0,94, чиито успешен пробив ще отключи нови разпродажби на швейцарския франк.

Именно в близост на тези стойности са проекциите на 89 и 200 периодните пълзящи средни, които допълнително ограничават възходящото движение на двойката.

USD/JPY

Отваряне – 98,17; Връх – 98,42; Дъно – 97,78; Затваряне – 97,78

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още