IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителни икономически новини от САЩ задържат EUR/USD под 1,33

Пазарните участници очакват до края на седмицата данните за инфлацията, индустриалното производство и жилищното строителство в страната

11:05 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положителни икономически новини от САЩ задържат EUR/USD под 1,33

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар успява да задържи голяма част от спечеленото през последните дни и продължава да се търгува на близо седмичен връх спрямо кошница от основни валути. Американската валута получи поредна подкрепа от положителните икономически новини отвъд Океана, подхранвайки съмненията, че програмата на Федералния резерв за изкупуване на активи върви към края си и по всяка вероятност още през септември централната банка на САЩ ще намали темпа на месечните покупки.

Доларовият индекс, който измерва представянето на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, успя да се задържи около седмичния връх при 81,90, достигнат по време на вчерашната търговия. Само за последните три сесии, измерителят е отчел повишение от над 1%.

Засиленият интерес към щатския долар през последните дни бе подкрепен основно от нестихващите положителни новини от САЩ, сигнализиращи за възстановяването на американската икономика. Вчера бяха изнесени поредните силни данни, които показаха, че продажбите на дребно без автомобили в страната са се повиши с 0,5%, надминавайки очакванията на пазарните участници. Анализатори подчертават, че това е най-голямото повишение за последните близо 6 месеца.

Тези стойности за пореден път потвърждават, че американската икономика върви твърдо към подобрение, увеличавайки съмненията, че Фед ще преразгледа съвсем скоро текущата си монетарна политика и ще намали размера на ежемесечните финансови инжекции по-рано от очакваното. През изминалата седмица представители на централната банка на САЩ намекнаха, че още идният месец програмата за изкупуване на активи ще бъде преразгледана.

Според проучване на Бloomberg 65% от анкетираните от тях икономисти са на мнение, че през септември. Бен Бернанке ще намали темпа от 85 млрд. долара месечни покупки на ценни книжа.

Имайки предвид нееднократните изявления на членове на Федералния резерв, че промяната на паричната политика ще зависи именно от силата на икономическото възстановяване, пазарните участници следят изключително внимателно всякакви макроикономически данни зад Океана. До края на седмицата предстои оповестяването на значими показатели, като данните за инфлацията, индустриалното производство и жилищното строителство в страната.

Рано тази сутрин, еврото се търгуваше около 1,3250 долара, близо до седмичното дъно при 1,3235, достигнато вчера. Йената също продължи да отстъпва, като се понижи до 98,34 спрямо „зелените пари“.

Във фокуса на инвеститорите днес ще попаднат данните за индекса на производствените цени (PPI) в американската икономика. Малко по-късно, около 20:00 часа българско време е насрочено изявление на председателя на клона на Федералната банка в Сент Луйс, Джеймс Булард, който неведнъж е заявявал, че коментарите за евентуално намаляване и спиране на стимулите са ненавременни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3298; Връх – 1,3316; Дъно – 1,3232; Затваряне – 1,3263

Единната валута успя да пробие за кратко дългосрочната низходяща тренд линия, но не успя да задържи спечеленото и бързо се върна под ключовото ниво при 1,33. Именно от тези нива щатският долар поднови движението в своя полза.

Това за момента валидира низходящия тренд на EUR/USD в средносрочен и дългосрочен план. За момента силна съпротива пред американската валута остават нивата около 1,3220, последвани от дъната за месец август при 1,3200.

EUR/GBP

Отваряне – 0,8600; Връх – 0,8609; Дъно – 0,8534; Затваряне – 0,8585

Тестът на 0,8750 бе неуспешен за еврото, което върна двойката по проекцията на възходящата тренд линия, която удържа по-големи корекции и потвърждава движението.

На графиката се вижда формиращият се триъгълник, от който EUR/GBP скоро ще излезе и ще даде повече яснота относно бъдещото движение.

USD/JPY

Отваряне – 96,88; Връх – 98,32; Дъно – 9,84; Затваряне – 98,11

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още