IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът намери подкрепа преди данните за продажбите на дребно

Данните от САЩ ще бъдат наблюдавани внимателно от инвеститорите и задължително ще бъдат пречупени през призмата на монетарната политика на Фед

11:00 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът намери подкрепа преди данните за продажбите на дребно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар събра подкрепа през последните часове и коригира последните спадове в основните си кръстосани курсове, връщайки се на нивата от преди седмица. Пазарните участници заложиха на „зелените пари“ заради положителните очаквания преди днешните данни за продажбите на дребно зад Океана.

Министерството на труда на САЩ ще публикува малко по-късно днес стойностите на индекса на продажбите на дребно, като предварителните прогнози са за ръст от 0,3% през юли. Ако очакванията се потвърдят, добрата тенденция от последните месеци ще се затвърди и това ще бъде четвърто поредно покачване, след като през юни продажбите на дребно отчетоха подобрение от 0,4%.

Данните от САЩ ще бъдат наблюдавани внимателно от инвеститорите и задължително ще бъдат пречупени през призмата на монетарната политика на Федералния резерв. Всъщност всяка по-значителна новина от последните месеци се тълкува от анализаторите като сигнал за това, дали Фед се доближава или отдалечава от момента, в който ще изтегли част от финансовите стимули от пазара и вероятно днешните данни няма да изостанат от тази тенденция.

Членове на Федералния резерв сигнализираха миналата седмица, че има вероятност още през септември да бъде обсъдено намаляване на стимулите и ограничаване на безпрецедентното печатане на пари. Следващата среща на централната банка е на 17-ти и 18-ти септември.

Председателят на Фед в Атланта Денис Локхарт ще даде изявление днес, в което ще се спре на текущата макроикономическа среда в страната. Преди дни Локхарт отчете, че прогресът към днешна дата е доста впечатляващ и това ще бъде отчетено при взимането на решение по отношение на нуждата от антикризисни мерки.

Тази сутрин доларът се търгува спрямо еврото в нивата около 1,3300, опитвайки се да възстанови тежките загуби от миналата седмица. В четвъртък еврото се възползва от слабостта на щатската валута и се изкачи до 7-седмичен връх при 1,3400.

Възходящата серия на еврото минава през утрешните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната. Икономиката на 17-те страни членки ще се разшири с 0,2% през второто тримесечие, сочат прогнозите, като това ще сложи край на рецесията в региона.

В опит да облекчи напрежението върху местния пазар Европейската централна банка продължава да задържа основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,5%, затвърждавайки впечатлението, че лихвите ще останат ниски за по-дълъг период от време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3336; Връх – 1,3343; Дъно – 1,3275; Затваряне – 1,3290

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, не успя да задържи еврото и натиска на основния възходящ тренд помогна за пробив над 1,3300.

Това потвърждава силата на текущата възходяща тенденция и поставя нова цел пред еврото – юнските върховете при 1,3415 и нивата над 1,3500 в по-дългосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5495; Връх – 1,5521; Дъно – 1,5453; Затваряне – 1,5453

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:02 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още