IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената на 6-седмичен връх преди срещата на японската банка

ЯЦБ вероятно ще се въздържи от гласуването на допълнителни антикризисни мерки в борбата с дефлацията и колебливия икономически растеж

10:57 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената на 6-седмичен връх преди срещата на японската банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена изкачи тази сутрин 6-седмичен връх на фона на спекулациите, че централната банка на Япония ще се въздържи от гласуването на допълнителни стимули на започналото днес редовно заседание. Йената поскъпна във всичките си 16 основни кръстосани курса и заради очакванията, че текущата сметка на Япония ще излезе на излишък през месец юни.

Япония вероятно ще излезе на излишък от 400 млрд. йени по текущата си сметка, най-широкият измерител на търговията, показват предварителните прогнози. Данните на Министерството на финансите ще бъдат публикувани утре. Очаква се свиване на търговският дефицит поне до стойностите от преди година, което ще означава, че програмата на новото правителство за отслабване на йената дава резултат и облекчава натиска върху експорта на страната.

Положителният баланс по текущата сметка ще облекчи третата по големина световна икономика и ще я направи по-малко зависима от международните финансови потоци при запълването на дупките в бюджета, а това от своя страна ще върне позагубения статут на валута убежище на японската йена.

Предвид текущата макроикономическа обстановка в Япония, местната централна банка вероятно ще се въздържи от гласуването на допълнителни антикризисни мерки в борбата с дефлацията и колебливия икономически растеж. Затова двудневната среща на монетарния орган, която започва днес, за момента е извън фокуса на пазара и поне за сега няма изгледи за изненади.

В опит да ускори възстановяването на икономиката и преследване на инфлация от 2% в на годишна база, Японската централна банка изкупува активи за повече от 7 трлн. японски йени (около 72 млрд. долара) всеки месец.

Тази сутрин доларът се оказа в отбранителна позиция спрямо йената. Щатската валута загуби 0,7% от стойността си и вече разменя под 97 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3206; Връх – 1,3293; Дъно – 1,3186; Затваряне – 1,3278

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1 февруари насам, спря възходящата инерция на еврото и заработи в подкрепа на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поставя долара в добра позиция за търсене на по-дълбока корекция на последните загуби.

Текущата цел пред щатската валута ще са нивата под психологическото 1,3200.

GBP/USD

Отваряне – 1,5117; Връх – 1,5309; Дъно – 1,5100; Затваряне – 1,5280

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още