IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът запазва предимството си и се насочва към седмичен ръст

10:30 | 02.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът запазва предимството си и се насочва към седмичен ръст

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар успява да запази силното си предимство, което получи след обнадеждаващите данни за брутния вътрешен продукт на САЩ още в средата на седмицата, и днес поскъпва във всичките си водещи валутни кросове, търсейки положителен резултат на седмична база.

Тестът за стабилността на щатската валута ще са данните за трудовия пазар в САЩ, които ще бъдат публикувани в началото на американската търговска сесия днес. Очакванията са за запазване на положителната тенденция от последните месеци. Ако прогнозите се потвърдят, доларът ще има всички предпоставки да потърси нови ръстове срещу еврото, британската лира и японската йена, тъй като подобрението на заетостта означава, че Федералният резерв се доближава до момента, в който ще ограничи финансовите стимули и ще намали безпрецедентното печатане на пари.

Както стана ясно от последния доклад на Фед, публикуван в сряда, за сега политиката на финансови стимули няма да бъде променяна. Председателят на централната банка на САЩ Бен Бернанке не бърза да се ангажира с конкретен срок, в който стимулите ще бъдат ограничени или напълно прекратени. Повече от сигурно обаче е, че Федералният резерв търси сигнали за подобрение на местната икономика именно от данните за БВП и данните за заетостта, където вече започна да се наблюдава съживяване.

В средата на седмицата бяха изнесени данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, които изпревариха значително предварителните очаквания, отчитайки покачване от цели 1,7%. Така положителният тренд на възстановяване на икономиката бе запазен след ръста от 1,1% за първото тримесечие.

Днес данните за заетостта трябва да потвърдят положителната тенденция. Прогнозите са за нови 185 000 работни места през юли и свиване на общата безработица от 7,6% на 7,5% за периода.

Доларът е в по-добра позиция преди новините. В сряда щатската валута се потопи до 6-седмично дъно срещу еврото, но до днес възстанови над 1% от стойността си, връщайки се в нивата около 1,3200. Спрямо британската лира доларът взе солиден аванс от близо 2% на седмична база и от 1,5400 в понеделник поскъпна до 1,5100 тази сутрин.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3299; Връх – 1,3309; Дъно – 1,3192; Затваряне – 1,3210

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, спря възходящата инерция на еврото и заработи в подкрепа на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поставя долара в добра позиция за търсене на по-дълбока корекция на последните загуби.

Текущата цел пред щатската валута ще са нивата под психологическото 1,3200.

GBP/USD

Отваряне – 1,5205; Връх – 1,5241; Дъно – 1,5108; Затваряне – 1,5116

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Според мен двойката си е за скъсяване поне до 98 в рамките на края на предстоящата седмица. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Според мен двойката си е за скъсяване поне до 98 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Той долара хубаво се насочва към седмичен ръст, ама нещо след 14 часа рязко смени посоката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още