IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите потърсиха убежище в японската йена

Щатският долар се потопи до едномесечно дъно спрямо японската валута

10:42 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите потърсиха убежище в японската йена

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Поевтиняването на азиатските акции и съмненията за забавяне на растежа при най-силните световни икономики провокираха интереса на пазарните участници към нискорисковите инвестиционни алтернативи и така йената успя да поскъпне тази сутрин в основните си валутни курсове.

Щатският долар се потопи до едномесечно дъно спрямо японската валута преди старта на двудневната среща на Комитета по паричната политика към Федералния резерв. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, се потопи до най-ниското си ниво за последните 5 седмици, след като инвеститорите се опитват да преценят, дали американската икономика е достатъчно силна, за да може Фед да започне изтегляне на финансови стимули.

Японската йена разширява предимството си в качеството на валута убежище на фона на продължаващия спад при азиатските ценни книжа. Ръстът на йената е за сметка на американския долар, който тази сутрин формира дъно при 97,62 – най-ниската цена за двойката USD/JPY от 27-ти юни насам. Йената набра набира скорост и спрямо еврото. Двойката EUR/JPY се търгува под психологическото 130,00.

Последните новини от азиатския регион не са толкова обнадеждващи, което обяснява охлаждането на инвеститорския интерес към фондовите пазари в региона. Индустриалните компании в Китай публикуваха по-слаби печалби, а премиерът съобщи за повсеместен одит на правителствените заеми заради съмнения, че лошите кредити могат да натежат върху втората по големина световна икономика.

В същото време щатския долар не е подкрепен във фундаментален план предвид предстоящите данни за жилищния пазар. Очаква се намаляване на продажбите на вече съществуващи жилища в САЩ с 1% през месец юни, което ще сложи край на положителната тенденция от предходните месеци.

Пазарът на жилища е наблюдаван отблизо от Федералния резерв, така че по-бавното възстановяване на активността в сектора по-скоро ще отложи решението за редуциране на финансовите стимули. Двудневната среща на Фед стартира утре и вероятността за нанасяне на корекции по текущата монетарна политика на централната банка на САЩ е много ниска, сочат предварителните прогнози.

Междувременно доларът остава под натиск в най-търгувания си валутен крос. Двойката EUR/USD се търгува в подножието на последния си едномесечен връх при 1,3296.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3276; Връх – 1,3296; Дъно – 1,3251; Затваряне – 1,3275

Техническата фигура “Bullish Engulfing”, която двойката начерта на 10-ти юни продължава да работи в подкрепа на еврото. Текущата цел остава зоната над 1,3300, с която еврото не може да се справи вече в трета поредна сесия.

Забавянето на възходящия импулс дава известно предимство на щатския долар, който ще опита да формира по-дълбока корекция до края на седмицата.

GBP/USD

Отваряне – 1,5388; Връх – 1,5415; Дъно – 1,5354; Затваряне – 1,5377

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още