IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коментарите на Бернанке подкрепиха долара

Oт Фед са категорични, че ще променят курса на монетарната политика, едва когато икономиката наистина се намира в етап на стабилно възстановяване

10:33 | 18.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коментарите на Бернанке подкрепиха долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна срещу кошница от основни валути в четвъртък, като реакция на вчерашните коментари на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. В началото пазарните участници започнаха да разпродават долара, но впоследствие отново заложиха на него заради перспективата Фед да ограничи печатането на пари до края на годината.

Председателят Бернанке бе изслушан вчера от американския Конгрес по въпросите, свързани с монетарната политика на Федералния резерв. Фокусът отново попадна върху готвеното от централната банка на САЩ ограничаване на прилаганите в момента финансови стимули.

Още на 19-ти юни Бен Бернанке намекна, че може да се започне с редуциране на програмата за стимулиране на местната икономика в рамките на тази година и да се приключи напълно с печатането на пари не по-рано от средата на 2014 г.

Вчерашните коментари потвърдиха това мнение. Всъщност от Фед са категорични, че ще променят курса на монетарната политика, едва когато американската икономика покаже недвусмислено, че се намира в етап на стабилно възстановяване. Преди всичко това означава оздравяване на силно засегнатия от кризата трудов пазар.

В опит да се противопостави на колебливия растеж и рисковете от нова рецесия Федералният резерв изкупува активи за 85 млрд. долара всеки месец.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в нивата около 1,3100. По-рано вчера еврото формира връх при 1,3177 – най-високата точка за тази седмица, след което започна да поевтинява и да отстъпва инициативата на американския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3161; Връх – 1,3177; Дъно – 1,3082; Затваряне – 1,3115

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на миналата седмица и достигна своя пик в нивата над 1,3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади.

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

GBP/USD

Отваряне – 1,5158; Връх – 1,5266; Дъно – 1,5078; Затваряне – 1,5207

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
на чичко Бен му се иска, ама не му стиска.. иска му се печатницата да продължи да работи до безкрай, но вече супер-дупер огромния баланс на ФЕД започва да става неуправляем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още