IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената поевтинява преди доклада от заседанието на Японската банка

Фокусът във вторник попада и върху монетарната политика на друга водеща централна банка – тази на Австралия

10:53 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поевтинява преди доклада от заседанието на Японската банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената губи позиции спрямо американския долар във втора поредна сесия днес заради предпазливостта на пазарните участници преди публикуването на стенограмата от последното заседание на централната банка на Япония. Очакванията, че монетарният орган ще увеличи размера на финансовите стимули тежи върху японската валута, още повече, че в САЩ вече плануват ограничаване на размера на антикризисните механизми.

Във вторник фокусът попада и върху монетарната политика на друга водеща централна банка – тази на Австралия. Инвеститорите са на мнение, че шансовете за намаляване на основния лихвен процент намаляват и това е причината, поради която австралийският долар заздрави позициите си през последните часове.

Двойката USD/JPY се търгува тази сутрин в нивата около 99,77, след като малко по-рано днес цента докосна психологическо 100,00, но без да успее да се задържи над него. От началото на седмицата йената загуби близо 1% от стойността си спрямо долара и 0,6% спрямо еврото. В същото време най-търгуваната двойка EUR/USD се котира при 1,3080.

Стенограмата от последното заседание на Японската централна банка, което се проведе на 10-11 юни, ще бъде публикувана след края на днешната търговска сесия. Тогава законодателите намекнаха за увеличаване на монетарната база с над 70 трлн. йени (700 млрд. долара) на година.

Инфлационната перспектива в Австралия, която се повиши заради отслабването на австралийския долар през последните месеци, все още създава потенциална възможност за редуциране на основния лихвен процент. Според Bloomberg шансът за намаляване на лихвата през следващия месец вече се оценява на 55%, вместо вчерашните 65%.

Австралийският долар потъна с 9,3% за изминалите 6 месеца, което е най-лошото представяне сред 10-те валути на развитите страни. За същия период японската йена, която до скоро държеше последното място, записа понижение от 7,2%, а щатският долар регистрира ръст от 6,2%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3057; Връх – 1,3083; Дъно – 1,2992; Затваряне – 1,3057

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на миналата седмица и достигна своя пик в нивата над 1,3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади.

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

GBP/USD

Отваряне – 1,5105; Връх – 1,5129; Дъно – 1,5094; Затваряне – 1,5094

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:50 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още