IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава стабилен преди данните за продажбите на дребно

Пазарът на валутни фючърси показва, че инвеститорите и големите спекуланти увеличават залозите си в полза на зелените пари

11:37 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остава стабилен преди данните за продажбите на дребно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник американският долар задържа преднината си спрямо еврото и йената от края на миналата седмица и остава стабилен преди публикуването на данните за продажбите на дребно в САЩ. Изглежда, че американската икономика се намира във възходящ тренд, така че пазарните участници ще търсят потвърждение на тази теза след днешните данни. Ако резултатът изпревари прогнозите, доларът ще намери силна подкрепа, тъй като спекулациите около ограничаването на монетарните стимули на Федералния резерв отново ще наберат скорост.

Двойката EUR/USD се търгува тази сутрин в зоната около 1,3070, не далеч от върха при 1,3200, до което еврото се изстреля в четвъртък. Единната валута набра силна възходяща инерция заради масовите разпродажби на щатски долари, провокирани от намерението на председателя на Фед Бен Бернанке да не ограничава за сега печатането на пари.

Всеки месец Федералният резерв на САЩ изкупува активи за 85 млрд. долара като част от антикризисната програма за стимулиране на икономиката, гарантиране на пазарна ликвидност и облекчаване на кредитирането. На 10-ти юли Бен Бернанке отхвърли спекулациите, че се готви намаляване на размера на програмата.

Малко по-късно днес Министерството на търговията на САЩ се очаква да публикува стойностите на продажбите на дребно за месец юни. Според предварителните прогнози продажбите на потребителски стоки, реализирани в търговските обекти на дребно ще нараснат с 0,8%. Това ще бъде най-бързият темп на подобрение от месец февруари насам.

Пазарът на валутни фючърси показва, че инвеститорите и големите спекуланти увеличават залозите си в полза на долара. Спрямо японската йена например нетните дълги позиции в щатски долари са били 80 305 лота на 9 юли, а само седмица по-рано нетните дълги позиции са били 70 736 лота.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3096; Връх – 1,3099; Дъно – 1,2998; Затваряне – 1,3064

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на миналата седмица и достигна своя пик в нивата над 1.3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади.

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

GBP/USD

Отваряне – 1,5181; Връх – 1,5188; Дъно – 1,5075; Затваряне – 1,5100

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още