IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите реагираха бурно на новините от Фед

Еврото достигна 1,3206 спрямо долара, отчитайки ръст от над 3% спрямо щатските пари

13:58 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите реагираха бурно на новините от Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Федералният резерв ще продължи със стимулите за икономиката на САЩ, като на този етап няма намерение да променя изключително агресивната си монетарна политика. Това стана ясно от публикуваните вчера протоколи от срещата на FOMC към централната банка на страната и последвалото изявление на нейния председател, Бен Бернанке. Пазарите реагираха изключително бурно на новината, като най-тежките загуби бяха за „зелените пари“.

Рано в четвъртък сутринта, еврото достигна 1,3206 спрямо долара, отчитайки ръст от над 3% спрямо щатските пари. Само няколко часа по-рано единната валута бе регистрирала интрадневно дъно при 1,2765. Йената пък се изкачи до 2-седмичен връх спрямо основния си конкурент, достигайки нивото от 98,16 в ранните часове на азиатската борсова сесия. Доларовият индекс, който измерва представянето на „зелените пари“ спрямо кошница от шест основни валути, се срина с над 2,6% до 82,6 пункта.

Публикуването на стенограмата от последната среща на Комитета по парична политика към Фед и последвалото изявление на Бен Бернанке се очакваха с огромен интерес от пазарните участници, тъй като трябваше да хвърли повече светлина върху монетарната политика, която централната банка на САЩ ще следва до края на годината. От протоколите стана ясно, че членовете на Фед в момента не са на едно мнение по отношение на въпроса, дали паричната политика трябва да започне да се затяга.

По-голямата част от централните банкери споделят тезата за наличието на допълнителни доказателства за укрепването на американската икономика, преди да решат евентуалното намаляване на темповете на изкупуване на активи. Те допълниха, че институцията трябва да продължи да се придържа към рекордно ниските лихвени нива, поне до края на 2015 г.

Това бе в пълно противоречие на последните спекулации, че програмата на Федералния резерв за подпомагане на икономиката върви към края си и съвсем скоро централната банка на САЩ ще намали темпа на покупките. Именно тези съмнения подкрепяха американската валута през последните седмици, в резултат на което доларовият индекс бе достигнал най-високата си стойност за последните 3 години.

Допълнителен натиск върху щатския долар оказа и последвалата пресконференция на председателя на Фед, Бен Бернанке, която се проведе в ранните часове на азиатската сесия. Ръководителят на централната банка заяви, че икономиката на страната се нуждае от изключително „гъвкава“ парична политика. Според Бернанке, данните за инфлацията и заетостта в страната далеч не са достигнали заложените цели и трябва да се работи допълнително за подобрението на тези индикатори, преди да се преосмисли програмата QE3.

Така, на този етап Фед ще продължи с безпрецедентното изкупуване на активи, което гарантира по 85 млрд. долара всеки месец.

Изявлението накара инвеститорите да преоценят очакванията си за скорошна промяна на монетарните стимули. Именно масовото печатане на пари е причината, поради която пазарните участници намаляват рязко позициите си в щатски долари и се насочват към други валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2913; Връх – 1,2916; Дъно – 1,2805; Затваряне – 1,2825

Силното еднопосочно движение, което се разви в края на вчерашната сесия и достигна своя пик в нивата над 1,3200, по-скоро има характер на корекция. Основният тренд остава на страната на долара и вероятно това ще се потвърди веднага, след като еуфорията сред пазарните участници се охлади. 

Съпротивата при 1,3205 е изключително силна и от една страна тя ще работи за поддържане на долара. Подкрепите, в които еврото отново може да намери импулс за поскъпване, са разположени около психологическото 1,3000 и 1,2960.

EUR/GBP

Отваряне – 0,8595; Връх – 0,8670; Дъно – 0,8574; Затваряне – 0,8670

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още