IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силна седмица за долара след речта на Бернанке

Еврото попадна под натиск след зараждащата се политическа криза в Гърция

09:26 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силна седмица за долара след речта на Бернанке

Доларът приключи предходната седмицата с рязко поскъпване спрямо останалите основни световни валути, след като американският Федерален резерв заяви в сряда, че планира ограничаване на програмата си за изкупуване на облигации до края на тази година.

Американската валутаотбелязаха възход спрямо йената. USD/JPY се покачи с 3,82 на сто, установявайки се на 97,88 – най-големият седмичен ръст от декември 2009 г. насам.

Единната европейска валута поевтиня спрямо долара с 1,7% за седмицата, отбелязвайки най-чувствителното седмично понижение от началото на месец февруари.

Доларът получи подкрепа, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка може да започне поетапно намаляване на изкупуването на активи до края на 2013 г. Ако положителната тенденция в икономиката на САЩ се запази, централните банкери планират пълно стопиране на програмата си до средата на 2014 г.

От Фед заявиха, че очакват икономиката на САЩ да нарасне с между 2,3% и 2,6% през 2013 г. Нивото на безработицата от своя страна би следвало да се понижи до 6,5-6,8% до края на 2014 г. при целева инфлация в рамките на 2%.

Еврото попадна под натиск в петък, след като гръцката Демократична левица се оттегли от коалиционното правителство в знак на протест срещу планираните съкращения в обществения сектор.

Канадският долар се понижи до 20-месечно дъно спрямо долара в петък, след като официалните данни показаха, че потребителската инфлация в страната е нараснала по-малко от очакваното през май. USD/CAD достигна 1,0487 в петък – най-високият резултат от края на ноември 2011 г., преди да се установи на 1,0451, или ръст от 2,67% за седмицата.

Австралийският долар приключи седмицата близо до 33-месечното дъно спрямо зелените пари. Спадът бе продиктуван от опасенията за края на месечната програма за изкупуване на активи от страна на Фед, както и от страховете за задълбочаване на забавянето на растежа в Китай. Двойката AUD/USD се котираше на ниво от 0,9161 в четвъртък – най-ниското ниво от септември 2010 г. насам, преди да се установи на 0,9217 в края на търговията в петък при 3,58 на сто за седмицата.

Новозеландската валута падна до едногодишно дъно срещу зелените пари в петък. „Кивито“ отбеляза общ спад от 3,76% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още