IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е на път да приключи седмицата с повишение

Cтойностите на макроикономическите индикатори за състоянието на щатската икономика ще бъдат наблюдавани по-внимателно от пазарните участници

11:36 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът е на път да приключи седмицата с повишение

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар, който в сряда получи силна подкрепа от коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, е на път да приключи седмицата с повишения в основните си кръстосани курсове, въпреки че през последните часове изгуби част от възходящата си инерция.

На седмична база щатската валута се търгува с 3,7% преднина спрямо японската йена. Това е най-доброто седмично представяне за „зелените пари“ от месец декември на 2009 г. В същото време доларът възстанови около 1% от стойността си спрямо еврото и британската лира. Тази сутрин едно евро се разменя срещу 1,3250 щатски долара.

Припомняме, че в сряда Федералният резерв остави размера на програмата си за изкупуване на активи непроменен. Това означава, че Фед ще продължи да стимулира американската икономика с 85 млрд. долара всеки месец. Коментарите на председателя Бен Бернанке относно понижаващия се риск от рецесия и влошаване на трудовия пазар засилиха спекулациите, че до края на годината размерът на стимулите и печатането на пари от страна на Фед ще бъдат ограничени.

Федералният резерв постави нови цели през американската икономика и вече очаква ръст между 3% и 3,5% в рамките на следващата година. В същото време равнището на безработицата в САЩ трябва да падне под 6,5%.

От тук нататък стойностите на макроикономическите индикатори за състоянието на щатската икономика ще бъдат наблюдавани по-внимателно от пазарните участници в търсене на потвърждение на оптимистичните прогнози на Федералния резерв. Това ще генерира допълнително динамика в кросовете на долара и ще увеличи волатилността на валутните пазари.

Фокусът остава и върху решенията на останалите водещи централни банки. Йената може да попадне скоро под нов натиск заради очакванията, че централната банка на Япония готви нови мерки за стимулиране на икономиката си. Европейската централна банка пък ще публикува днес данните за текущата сметка (измененията в стойностите на вноса и износа) на еврозоната за месец април.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3293; Връх – 1,3300; Дъно – 1,3160; Затваряне – 1,3226

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция. Зоната около 1,3400 ограничи в две поредни сесии възходящия импулс и от техническа гледна точка това създаде предпоставка за корекцията, която наблюдаваме в момента.

Макар че вероятността от задълбочаване на корекцията е голяма, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5483; Връх – 1,5515; Дъно – 1,5413; Затваряне – 1,5512

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още