IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва след коментарите на Бернанке

Щатската валута ще намери допълнителен импулс за поскъпване в основните си кръстосани курсове

10:44 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпва след коментарите на Бернанке

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, поскъпна след вчерашните коментари на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. Плановете на централната банка на САЩ са да редуцира размера на финансовите стимули още тази година, а през 2014 г. да прекрати напълно антикризисната си програма, ако икономиката постигне стабилен растеж.

От средата на месец май пазарните участници подложиха американската валута на сериозни разпродажби заради липсата на повече яснота около бъдещата монетарна политика на Фед. След вчерашната пресконференция и коментарите на Бен Бернанке интересът към долара започна постепенно да се възстановява.

Ако централната банка намали стимулите, това ще означава, че печатането на пари също ще бъде ограничено. Тази мярка ще заздрави позициите на щатския долар на валутните пазари, тъй неговото предлагане ще се свие.

От тук нататък фокусът ще попада върху макроикономическите данни от САЩ, които трябва да потвърдят, че най-силната световна икономика излиза от застой. С особен интерес ще се следят новините от трудовия сектор, за да се види ръст в заетостта и намаляване на равнището на безработицата.

Малко по-късно днес ще бъдат публикувани данните за продажби на готови жилища в САЩ и индекса на бизнес активността в производствения сектор за месец май.

Ралито на щатския долар, което наблюдаваме през последните часове, зависи от тези стойности и ако видим подобрение, това означава, че щатската валута ще намери допълнителен импулс за поскъпване в основните си кръстосани курсове.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3363; Връх – 1,3415; Дъно – 1,3324; Затваряне – 1,3391

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция. Зоната около 1,3400 ограничи в две поредни сесии възходящия импулс и от техническа гледна точка това създаде предпоставка за корекцията, която наблюдаваме в момента.

Макар че вероятността от задълбочаване на корекцията е голяма, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5722; Връх – 1,5723; Дъно – 1,5564; Затваряне – 1,5640

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още