IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът очаква подкрепа от срещата на Федералния резерв

Последните данни за равнището на безработицата и заетостта в САЩ за месец май не успяха да обнадеждят пазара

10:38 | 19.06.13 г.
Доларът очаква подкрепа от срещата на Федералния резерв

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар опитва поскъпване в основните си кръстосани курсове за втори пореден ден на фона на спекулациите, че председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке ще даде повече информация по отношение на бъдещата монетарна политика веднага след края на двудневното заседание на банката, което трябва да приключи малко по-късно днес.

На последната си пресконференция на 22-ти май Бен Бернанке намекна, че Фед може да редуцира размера на финансовите стимули, чрез които гарантира изкупуването на активи на обща стойност 85 млрд. долара всеки месец. Преди това обаче Федералният резерв ще иска да види трайно подобрение в стойностите на безработицата, като индикация за подобряващото се здраве на американската икономика.

Последните данни за равнището на безработицата и заетостта в САЩ за месец май не успяха да обнадеждят пазара, тъй като потвърдиха стойностите от предходния месец. Затова, според наблюдатели, е много вероятно Бернанке да повтори думите си от последното си изявление пред медиите. Може би Фед няма да съобщи, кога планира да приключи с финансовите стимули, и така фокусът отново ще остане върху макроикономическите индикатори от САЩ, където пазарните участници ще продължават да търсят подобрение.

Ако все пак от Федералния резерв се ангажират с краен срок на антикризисната си програма или поне намекнат за това, доларът ще събере солидна подкрепа, тъй като това означава, че печатането на пари скоро ще спре. По-ниското ниво на парите в обращение ще засили интереса към американската валута и ще ѝ помогне да възстанови голяма част от пасивите, които успя да натрупа през последните седмици.

В средата на май доларът навлезе в тежка серия от последователни спадове в основните си кръстосани курсове, като изгуби позиции дори срещу японската йена, която все още понася тежките удари на агресивната политика за стимулиране на експорта на премиера Шиндзо Абе. Спрямо еврото и британската лира доларът се върна в нивата, за които последно се търгуваше през февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3363; Връх – 1,3415; Дъно – 1,3324; Затваряне – 1,3391

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция.

Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май. Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5722; Връх – 1,5723; Дъно – 1,5564; Затваряне – 1,5640

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още