IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът потъна до 10-седмично дъно спрямо йената

Силният спад на японските фондови борси и несигурността по отношение на монетарната политика на Фед определят посоката на движение на обменния курс

12:13 | 13.06.13 г.
Доларът потъна до 10-седмично дъно спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар потъна до най-ниското си ниво спрямо йената от 10 седмици насам, след като японската валута продължава да задържа успешно интереса на пазарните участници. Причините за това са както силните спадове на японските фондови борси, така и несигурността преди следващия ход на Федералния резерв на САЩ по отношение на монетарната му политика.

Доларът поевтиня тази сутрин до 93,80 йени, докато японският борсов индекс Nikkei се срина с 6,4%. Двойката USD/JPY се търгуваше за последно в тези граници на 4 април. Точно тогава Японската централна банка обяви агресивната си програма за стимулиране на местната икономика и по този начин дестабилизира допълнително валутата си.

Инвеститорите наблюдават внимателно движенията при индекса Nikkei, тъй като резките спадове на фондовия пазар са причина за „отвързване“ на валутните хеджове, които предпазваха участниците при всяко ново поевтиняване на йената. Освобождаването на хеджиращите позиции на практика означава разпродажби на щатския долари.

За периода ноември-май йената бе най-губещата валута, а японският фондов пазар се радваше на засилен оптимизъм благодарение на приетите антикризисни механизми. В края на миналия месец обаче корелацията се обърна и йената навлезе в силна възстановителна фаза, в която вече успя да коригира над 8% от натрупаните по-рано загуби спрямо долара.

Все още йената е твърде далече от нивата, в които се търгуваше, преди да станат ясни намеренията на централната банка и преди правителството на Шиндзо Абе да поеме икономическите и финансовите лостове на страната.

В периода на силните си спадове между ноември и май йената така и не събра подкрепа за формиране на по-дълбока корекция. Вероятно точно това се случва в момента. Все пак основният тренд остава на страната на щатския долар и вероятността от връщане на възходящата посока е по-висока.

Причината, поради която доларът все още не може да намери дъно на последните спадове, е несигурността около следващата стъпка на Федералния резерв на САЩ по отношение на неговата програмата за стимулиране на местната икономика. Фед налива до 85 млрд. долара всеки месец, но все още не е обявил дали смята да намали размера на стимулите и това тревожи голяма част от пазарните участници.

Икономиката на САЩ показа колебливо подобрение през последните месеци, но все още липсва трайното подобрение, което Фед очаква да види на пазара на труда. Това означава, че печатането на пари може би ще продължи поне до края на годината, а преди да се появят ясни сигнали по този въпрос, доларът няма да може да се освободи от насъбраното напрежение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3311; Връх – 1,3358; Дъно – 1,3264; Затваряне – 1,3334

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция.

Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май. Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5644; Връх – 1,5699; Дъно – 1,5632; Затваряне – 1,5681

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още