IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на британската лира спрямо долара през миналата седмица

За последните 3 месеца паундът се представя най-добре сред валутите на 10-те най-развити икономики

14:21 | 10.06.13 г.
Рекорден ръст на британската лира спрямо долара през миналата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира натрупа най-голямата си седмична преднина спрямо американския долар за последните три години, след като данните за производството във Великобритания, услугите и цените на жилищата се оказаха по-добри от предварителните прогнози и засилиха оптимизма на пазарните участници по отношение на възстановяването на икономиката на Острова.

В същото време щатският долар получи тежък удар около новините за заетостта в САЩ през май и отстъпи в почти всичките се 16 основни кръстосани курса. Това позволи на британската лира да разшири допълнително преднината си.

Двойката GBP/USD поскъпна с 2,3% до 1,5555 през изминалата седмица. За последно лирата събра подобно предимство през месец октомври на 2009 г.

Всъщност британската лира отчита най-сериозно подобрение спрямо валутите на 10-те развити икономики през последните три месеца. За този период стерлингът добави цели 5,3% към стойността си заради спекулациите, че централната банка на Великобритания подготвя нов пакет от антикризисни мерки, за да помогне на местната икономика.

Валутата на Острова бе подкрепена на 5 юни от ръста на индекса на активността в индустриалния сектор, който отчете 54,9 пункта през месец май – най-високото ниво от 14 месеца насам. Ден по късно бе изнесен доклад, според който показа, че цените на жилищата са се повишили за четвърти пореден месец.

Английската централна банка няма да променя курса на текущата си монетарна политика и ще запази програмата си за стимулиране на икономиката на стойност 375 млрд. лири, стана ясно след редовната среща на банката на 6 юни, а основният лихвен процент остава на сегашното си ниво от 0,5%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Великобритания се покачи със 7 базисни пункта, или 0,07%, до 2,07% през миналата седмица. Утре ще бъдат предложени на търг нови 10-годишни облигации на стойност 3.,5 млрд. лири.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3243; Връх – 1,3248; Дъно – 1,3190; Затваряне – 1,3212

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция.

Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май. Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5598; Връх – 1,5617; Дъно – 1,5487; Затваряне – 1,5555

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още