IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът търпи тежки загуби преди днешните данни за заетостта в САЩ

Американската валута падна под 96 йени за долар, а спрямо еврото поевтиня до над 1,33 долара за брой

14:42 | 07.06.13 г.
Доларът търпи тежки загуби преди днешните данни за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар остава в петък под засилена преса в основните си кръстосани курсове, след като вчера претърпя тежки загуби, провокирани от разнопосочните сигнали и безпокойството на пазарните участници преди днешните важни новини за заетостта в САЩ.

Спрямо йената американската валута записа вчера най-голямото си дневно понижение за последните три години, отстъпвайки с над 3% до рекордни дъна при 95,90. Тази сутрин доларът продължава да трупа пасиви и вече се разменя срещу 95,54 йени. Това е най-ниското ниво за „зелените пари“ и същевременно връх за йената от 4 април насам.

Само до преди дни интересът към американския долар растеше лавинообразно заради спекулациите, че последните силни данни за щатската икономика са обърнали най-после негативната перспектива и че антикризисните механизми на Федералния резерв са започнали да дават резултат. Основните очаквания бяха свързани с евентуалното намаляване на печатането на пари от страна на Фед и частичното редуциране на размера на финансовите стимули и именно това поддържаше долара стабилен.

Днес обаче ситуацията изглежда точно обратната предвид данните за състоянието на трудовия сектор, които по-късно днес ще бъдат изнесени от министерството на труда на САЩ. Залогът ще е по-голям от обикновено, понеже Федералният резерв очаква подобрение именно в стойностите на безработицата, за да предприеме действия за облекчаване на стимулите.

През последните часове предварителните данни на различните информационни агенции започнаха да варират в големи граници, което генерира допълнително напрежение сред пазарните участници. Най-често срещата прогноза обаче е за задържане на безработицата на априлското й ниво от 7,5%. В същото време се очаква икономиката на САЩ да е разкрила над 160 000 нови работни места през месец май, което отново би било потвърждение на априлските нива.

Ако данните се окажат по-лоши от очакваното, натискът върху долара ще се засили още повече, тъй като това ще означава, че Федералният резерв ще продължи да печата пари и да стимулира икономиката с рекордните 85 млрд. долара всеки месец. Едновременно с това очакваното редуциране на програмата ще се отложи за неопределен момент в бъдещето.

Спрямо еврото доларът загуби вчера 1,2% от стойността си и се потопи до 1,3306. За последно двойката EUR/USD се търгуваше в тези нива в края на февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3089; Връх – 1,3305; Дъно – 1,3074; Затваряне – 1,3241

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира в средата на май, продължава да дава нужната подкрепа на еврото за корекция. Цената на двойката вече докосна 1,3300, потвърждавайки възходящия ни сценарий, на който акцентирахме още в средата на месец май.

Макар вероятността от скорошна корекция да расте, основната посока остава възходящата и това ще работи в подкрепа на еврото.

GBP/USD

Отваряне – 1,5403; Връх – 1,5683; Дъно – 1,5380; Затваряне – 1,5599

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още