IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни от САЩ свалиха долара под 100 йени

Решението на Австралия да запази нивото на основната си лихва доведе до силна волатилност в кросовете на местния долар, но без промяна на посоката в тях

11:17 | 04.06.13 г.
Слабите данни от САЩ свалиха долара под 100 йени

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар падна под 100 йени по време на вчерашната търговска сесия, след като преди месец му трябваше доста подкрепа, за да пробие тази критична бариера. Интересът, на който щатската валута се радваше напоследък, започна да поутихва най-вече заради спекулациите около възстановяването на американската икономика и понижаващата се вероятност от по-скорошно намаляване на темпа на печатане на пари от Федералния резерв.

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ срещу кошница от 6 основни валути, поевтиня до едномесечно дъно след публикуването на разочароващите данни от промишления сектор в САЩ. Производството се е свило през месец май с най-бързия темп за последните 4 години.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ се понижи до 49 през месец май от 50,7 за април. Това е най-ниската стойност на индекса от юни 2009 г. Всички стойности под 50 са индикатор за свиване в сектора.

Доларът все пак успя да възстанови около 0,4% от вчерашните си загуби спрямо йената и отново доближи психологическото 100,00 тази сутрин. Предимството обаче остава категорично на страната на йената, която за последните четири дни взе аванс от 2,8%, което е най-доброто постижение от юли 2011 г. В същото време доларът поевтиня с 0,8% спрямо еврото, формирайки едномесечно дъно при 1,3106.

До края на седмицата пък ще бъдат публикувани серия от данни за заетостта, като петъчните данни за заетостта и общата безработица са във фокуса на събитията. Федералният резерв на САЩ нееднократно е заявявал, че обвързва програмата си за стимулиране с нивото на безработицата в страната и именно от там ще се чака подобрение, за да се пристъпи към намаляване на размера на финансовите стимули.

През април щатската икономика добави нови 165 000. работни места в секторите без селското стопанство, което бе повече в сравнение с предварителните прогнози, а в същото време общата безработица се понижи до 7,5%. Сегашните очаквания са тази стойност да се потвърди, а новите работни места да са 168 000.

Междувременно Австралийската централна банка взе решение да запази основния си лихвен процент на текущите 2,75%. Решението бе до голяма степен очаквано и предизвика единствено силна волатилност в кръстосаните курсове на австралийския долар, без да променя основната посока в тях.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2965; Връх – 1,3106; Дъно – 1,2954; Затваряне – 1,3070

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира през миналата седмица, дава нужната подкрепа на еврото за корекция на част от майските загуби. Корекцията на еврото вече прехвърли психологическото 1,3000, където в няколко поредни сесии единната валута не успяваше да преодолее. Вероятността от нови ръстове е висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5159; Връх – 1,5375; Дъно – 1,5155; Затваряне – 1,5320

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още