IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото стартира месеца от по-неизгодна позиция

Перспективата в еврозоната е за увеличаване на монетарните стимули, а в САЩ вече се говори за свиването им и това дава на долара по-добра позиция за поскъпване

10:32 | 03.06.13 г.
Еврото стартира месеца от по-неизгодна позиция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна новия месец от по-неизгодна позиция не само заради загубите, които претърпя през последните сесии на май, но и заради предстоящите данни за производството в еврозоната, които трябва да бъдат публикувани днес и които според прогнозите се очаква да бъдат по-слаби. Допълнителен натиск върху единната валута идва и от предстоящото редовно заседание на Европейската централна банка. На 6 юни ЕЦБ ще разгледа монетарната си политика и има вероятност отново да понижи основния си лихвен процент.

В последния ден на месец май единната европейска валута се потопи с 1,3% спрямо долара. Днес еврото опитва да коригира тези загуби. В момента двойката EUR/USD се търгува над психологическата граница от 1,3000, но все още е далече от най-високите си стойности за миналия месец – 1,3242.

Текущото ниво на основния лихвен процент в еврозоната е 0,5%. Според предварителните прогнози вероятността ЕЦБ да намали този процент за момента е ниска, но от друга страна председателят ѝ Марио Драги сигнализира през миналата седмица, че е готов за по-ниски нива на основната лихва, ако макроикономическите данни от еврозоната се влошат.

Днес ще бъдат публикувани окончателните данни за състоянието на производствения сектор в 17-те икономики на държавите-членки на еврозоната. Производственият индекс показа предварителна стойност от 47,8 пункта за месец май и вероятно тя ще бъде потвърдена и днес. Така индексът ще остане под критичната бариера от 50 пункта за пореден месец, което е ранен сигнал за проблеми в сектора и свиване на производството.

Ако стойностите днес се окажат по-лоши от очакваното, пазарните участници ще имат още по-силен мотив за разпродажби на евро. Перспективите в еврозоната са за увеличаване на монетарните стимули, докато в САЩ се говори усилено за тяхното намаляване. Това поставя щатския долар в по-добра позиция за поскъпване в дългосрочен план.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3048; Връх – 1,3058; Дъно – 1,2942; Затваряне – 1,2993

Техническата фигура „биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която двойката формира през миналата седмица, дава нужната подкрепа на еврото за корекция на част от майските загуби.

Корекцията на еврото вече прехвърли психологическото 1,3000, където в няколко поредни сесии единната валута не успяваше да преодолее. Вероятността от нови ръстове се по-висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5230; Връх – 1,5239; Дъно – 1,5139; Затваряне – 1,5194

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:32 | 03.06.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още