IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар набира скорост след коментарите на Бернанке

Японската йена се стабилизира и ограничи спадовете от края на миналата година

14:51 | 23.05.13 г.
Щатският долар набира скорост след коментарите на Бернанке

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар получи стабилна подкрепа по време на вчерашната търговска сесия след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Очакванията, че Фед ще намали темпото на печатане на пари, продължава и днес да дава предимство на щатската валута, която разширява предимството си в основните си кръстосани курсове.

Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ срещу кошница от 6 основни валути, достигна 84,5. Това е най-високото ниво за долара от месец юли на 2010 г.

Движенията в полза на долара бяха провокирани от вчерашните коментарите на Бернанке пред общата Икономическа комисия на двете камари в Конгреса на САЩ. Според тях централната банка ще опита да намали размера на програмата за изкупуване на активи в някое от следващите си заседания.

Чрез програмата за стимулиране Фед изкупува всеки месец държавни облигации на обща стойност 85 млрд. долара, гарантирайки ликвидност на местния пазар, но и увеличавайки в същото време паричната маса в обращение.

Председателят на Фед засегна и темата за основния лихвен процент, който в началото на световната финансова кризата бе понижен до исторически минимум и до момента не е променян. Според Бернанке политиката на задържане на лихвите в зоната около нулата за прекалено дълъг период от време крие значителни рискове.

Преди всичко обаче монетарната политика на Федералния резерв ще зависи от това дали щатската икономика ще запази добрия темп на възстановяване, който показва от началото на годината. На първо място това означава трайна тенденция на подобряване на заетостта.

Но дори Фед да предприеме действия по коригиране на програмата си, това няма да означава, че стимулите ще бъдат спрени напълно отведнъж.

Засилените очаквания за по-скорошно намаляване на печатането на пари и вдигане на основния лихвен процент в САЩ дадоха през последните часове смазващо на предимство на щатския долар срещу основните му конкуренти. Спрямо еврото доларът поскъпна с 0,6% от вчера и днес се разменя в нивата около 1,2830. Двойката EUR/USD се насочи към най-ниската си стойност за месеца при 1,2795.

От началото на месец май японската йена успя да се стабилизира и да ограничи спадовете от края на миналата година. Йената дори опита да коригира тежките загуби в повечето от водещите си кръстосани курсове, но спрямо долара все още не успява да намери дъно.

От началото на месеца японската валута губи цели 6% спрямо долара, 3,4% спрямо еврото и едва 2,5% срещу британската лира. За същия период йената взима дори преднина от 1,4% спрямо австралийския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2905; Връх – 1,2997; Дъно – 1,2832; Затваряне – 1,2855

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, доскоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5151; Връх – 1,5172; Дъно – 1,5018; Затваряне – 1,5046

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още