IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар със солидно представяне за втора поредна седмица

Различните сценарии, които вероятно ще се развият през следващите седмици, сочат към минимизиране на загубите и силен ръст на печалбите, смятат от dailyfx.com

12:13 | 18.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар със солидно представяне за втора поредна седмица

Представянето на щатския долар през последните 2 седмици бе изключително и ако рисковете, надвиснали над Standard & Poor's 500 и кръстосаните курсове на йената, не променят нагласите, валутата ще продължи да поскъпва на фона на притесненията на пазара, се посочва в анализ на dailyfx.com.

За да оценим напълно силата на базовата валута към настоящия момент, трябва да погледнем отвъд подема ѝ с над 150 пункта през всяка от последните 2 седмици, извел я близо до 3-годишен връх. Трябва да оценим и обхвата на движението ѝ спрямо групата от основните валути.

Спрямо партньорите ѝ по спасително убежище, японската йена и швейцарският франк, доларът напредна през последната седмица съответно с 1,5% и 1,6%. Спрямо австралийския и новозеландския долари обаче повишението за същия период е от 2,9%.

В американската валута има вътрешна сила, която я води към печалби срещу основните ѝ конкуренти от началото на годината, смятат от онлайн иданието.

Към настоящия момент различните сценарии, които вероятно ще се развият през следващите седмици, насочват към минимизиране на загубите на долара и силен ръст на печалбите.

Без съмнение най-голямата промяна, която по-широкият пазар може да претърпи в бъдеще, би била системната промяна в апетита на инвеститорите. Безумното и дръзко търсене на възвращаемост доведе основните фондови индекси до исторически високи нива на фона на съмнителен растеж, до най-широките разлики между carry trade двойки и доходността по тях, както и до рекордно ниво на ливъридж на New York Stock Exchange. Етапът на деливъридж и/или осребряване на печалбите е все по-вероятният резултат, колкото повече нещата се отдалечават от дълбоките основи в поемането на риск.

При такива условия доларът ще продължи да укрепва. Нещо повече, най-вероятният катализатор за промяна на нагласите – прилагането на ограниченията за стимули – само допълнително ще увеличи привлекателността на валутата.

Единственият голям стимулатор, който в момента е в центъра на вниманието като евентуален регулатор на темпото на подкрепа, е Федералният резерв на САЩ. През последната седмица много негови представители се присъединиха към призивите за ограничаване от юни на покупките на ценни книжа в рамките на третия кръг на програмата за количествени улеснения. Те обаче не са сред имащите право на глас при определянето на монетарната политика.

През следващата седмица председателят на Фед Бен Бернанке ще говори пред Икономическата комисия в Конгреса за икономическите перспективи и монетарната политика, критиците Уилям Дъдли и Джеймс Булард ще се изкажат за политиката на централната банка и ще бъде публикуван протоколът от заседанието ѝ, приключило на 2 май. Всеки признак, че свиването на програмата за количествени улеснения ще започне от юни може да пресече риска и да възпламени долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още