IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е на път да приключи седмицата с повишения в основните си кросове

Американската валута поскъпна по посока на 6-седмичен максимум спрямо еврото, а срещу японската йена вероятно ще запише трета поредна печеливша седмица

11:34 | 17.05.13 г.
Доларът е на път да приключи седмицата с повишения в основните си кросове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В края на тази седмица американският долар запазва предимството, което по-рано натрупа в 16-те си основни кръстосани курса. Американската валута поскъпна по посока на 6-седмичен максимум спрямо еврото, а срещу японската йена вероятно ще запише трета поредна печеливша седмица.

Пазарните участници очакват публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, когато членове на централната банка намекнаха, че идва моментът, в който ще бъде намален размерът на програмата за стимулиране на местната икономика. Ако това се случи, печатането на пари ще бъде ограничено и именно този сценарий задържа интереса към щатския долар.

От септември насам, когато бяха гласувани финансовите стимули, Федералният резерв опитва да облекчи щатската икономика чрез ежемесечни покупки на американски държавни облигации на стойност 85 млрд. долара.

Председателят на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс коментира вчера, че изкупуването на облигации може да бъде редуцирано по-рано от прогнозираното. Това означава, че програмата на Фед вероятно ще бъде ограничена до лятото и ще бъде напълно прекратена до края на годината.

За да се случи това обаче, ще е необходимо трайно подобрение на макроикономическите показатели и най-вече на безработицата. Повече яснота ще има на 22 май, когато ще бъде публикувана стенограмата от последното заседание на Федералния резерв.

Като цяло американският долар е най-добре представящата се валута от началото на годината с общ ръст от близо 5% във водещите си кръстосани курсове. Този аванс бе натрупан през последните седмици, но основен принос за него има японската йена, която изтри рекордните 13% от стойността си. Еврото пък е с повишение от 2%.

Подобно на Федералният резерв, Японската централна банка също провежда програма за стимулиране, която бе увеличена драстично на 4 април до 7 трлн. йени (68 млрд. долара) за срок от две години.

Агресивните финансови стимули обезцениха значително японската йена, но изглежда, че вече започнаха да носят ползи за японската икономика. Вчера индустриалното производство показа подобрение, а прогнозният брутен вътрешен продукт за първото тримесечие се разшири с 3,5% на годишна база.

Двойката EUR/USD се търгува днес около 1,2880, близо до 6-седмично дъно, а USD/JPY отново тества 4-годишния връх при 102,75 от сряда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2885; Връх – 1,2928; Дъно – 1,2845; Затваряне – 1,2879

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, доскоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5231; Връх – 1,5321; Дъно – 1,5196; Затваряне – 1,5266

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още