IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото доближи ново дъно след прогнозите за рекордно ниска инфлация

Доларът достигна нов 4-годишен максимум спрямо йената

10:57 | 16.05.13 г. 2
Еврото доближи ново дъно след прогнозите за рекордно ниска инфлация

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поевтиня в четвъртък по посока на 6-седмично дъно преди доклада, който малко по-късно днес трябва да потвърди, че инфлацията в еврозоната се е забавила до най-ниския си темп от три години насам. Вчерашната търговска сесия бе пета поредна, в която единната европейска валута излиза на отрицателна територия.

Причина за масовите разпродажби станаха спекулациите, че Европейската централна банка ще отвори допълнително монетарната си политика към нови финансови стимули, след като последните данни показаха, че еврозоната продължава да е в хватката на рецесията за шесто последователно тримесечие.

Годишният темп на инфлацията в еврозоната се понижи до 1,2% през април – най-ниската стойност от февруари 2010 г. Вероятно днес статистическото бюро на ЕС в Люксембург ще потвърди тази стойност. Инфлацията ще остане за трети месец под целевите 2%, които ЕЦБ е заложила като стойност за нивото ѝ.

Вчера стана ясно, че брутният вътрешен продукт в региона се е свил с 0,2% за последното тримесечие при прогнози за свиване от 0,1%. Според икономисти негативна тенденция вероятно ще се запази, като прогнозите са, че в края на годината икономиките на 17-те държави-членки ще са изостанали с 0,5% спрямо година по-рано.

Още на 2 май председателят на ЕЦБ Марио Драги изрази готовност за разширяване на антикризисните мерки, които централната банка прилага в борбата с рецесията. Тогава ЕЦБ намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до историческия минимум от 0,5%.

Почти сигурно е, че ако текущата монетарна политика на банката не даде резултат, много скоро ще бъдат приложени нови механизми за облекчаване на икономиката на еврозоната. За разлика от други централни банки ЕЦБ все още има място за маневри в тази посока. Освен ново редуциране на лихвения процент може да се наложи и прилагане на програма за изкупуване на активи по примера на Федералния резерв и Японската централна банка.

Всичко това усилва още повече напрежението на валутните пазари, където действията на банките се разглеждат от края на миналата година през призмата на т.нар. „валутни войни“ и също така са в основата на силните еднопосочни движения и резки обръщания на посоката, които свикнахме да наблюдаваме напоследък.

Само за седмица еврото изтри 2,5% от стойността си спрямо долара. Двойката EUR/USD се понижи от върховете при 1,3200 до 1,2860, където се търгува днес. В същото време доларът достигна вчера нов 4-годишен рекорден максимум спрямо японската йена при 102,75.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2919; Връх – 1,2941; Дъно – 1,2842; Затваряне – 1,2885

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, до скоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5207; Връх – 1,5272; Дъно – 1,5172; Затваряне – 1,5227

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:27 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Много интересно -когато еврото поскъпва стига дъното , а когато има инфлация цената му се качва . Е аз нямам нищо против .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
rmarkov
преди 11 години
Вече казах тук някъде преди, че монетарната политика няма да овари боба!Тя не може да влияе на реалната икономика.Еврозоната се нуждае от по-високи правителствени дефицити, но това е табу за плиткоумните дефицитни ястреби и гълъби.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/05/blog-post_15.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още