IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността преди предстоящите важни данни от САЩ отне от инерцията на долара

Американската валута се отдръпна от 5-седмичния връх, който формира спрямо кошница от основни валути

14:49 | 14.05.13 г.
Несигурността преди предстоящите важни данни от САЩ отне от инерцията на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Във вторник американският долар се отдръпна от 5-седмичния връх, който формира по-рано спрямо кошница от основни валути. Пазарните играчи предпочетоха да заключат печалбите, които натрупаха през последните дни, и да изчакат серията от важни макроикономически новини от САЩ, за да определят дали Федералният резерв ще се доближи до намаляване на размера на програмата си за стимулиране на местната икономика или ще продължи с безпрецедентното печатане на пари.

Доларовият индекс, измерващ цената на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, се понижи с 0,3% до 83,049 и вече се намира под последния 5-седмичен максимум при 83,438, формиран в петък. Спрямо йената щатската валута загуби 0,5% тази сутрин, а срещу еврото заличи 0,25% от стойността си.

През тази седмица фокусът от макроикономическия календар ще попадне върху серия от данни за американската икономика, включващи утрешните стойности на индустриалното производство, началното жилищно строителство и потребителските цени в четвъртък, както и петъчните данни за потребителското доверие.

Междувременно продажбите на дребно зад Океана отчетоха изненадващ ръст за месец април заради повишеното търсене на автомобили, строителни материали и други стоки от домакинствата. Този ръст, както и значителното подобряване на щатската заетост през последните три месеца, подхраниха спекулациите, че Федералният резерв вече има силен аргумент за ограничаване на финансовите си стимули, чрез които всеки месец налива до 85 млрд. долара в местната икономика.

Заедно с увеличаващата се вероятност за спиране на стимулите пазарните участници ще насочат вниманието си и ще търсят потвърждение за очакванията си от предстоящите коментарите на членовете на Фед. На 22 май пък председателят на централната банка Бен Бернанке ще представи декларация за дейността пред Конгреса на САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2954; Връх – 1,2998; Дъно – 1,2935; Затваряне – 1,2973

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, до скоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5335; Връх – 1,5384; Дъно – 1,5276; Затваряне – 1,5296

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още