IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-7 изпрати USD/JPY над 102,00

Пробивът над нивото от 100 йени за долар е крайъгълен камък за ново поскъпване на американската валута и респективно допълнително поевтиняване при японската

10:59 | 13.05.13 г.
Срещата на Г-7 изпрати USD/JPY над 102,00

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник японската йена разшири загубите си, които започна да трупа още в края на миналата седмица спрямо щатския долар. На срещата през почивните дни страните от Г-7 избегнаха директните критики към монетарната политика на Японската централна банка, което на практика откри нов фронт за увеличаване на експозициите срещу йената на валутните пазари.

След повече от месец опити за пробив над критичната бариера от 100,00 в края на миналата седмица двойката USD/JPY най-после успя да се изкачи над нея. От гледна точка на техническия анализ този пробив е крайъгълен камък за ново поскъпване на щатския долар и респективно допълнително поевтиняване при йената. Новините от почивните дни още повече ускориха тази тенденция и днес двойката достигна 102,15 – най-високото ниво от октомври 2008 г.

Предпазливостта към разпродажбите на йени преди срещата на страните от Г-7 изчезна много бързо, след като Япония не получи цензура за агресивните си монетарни стимули, които местната централна банка гласува на 4 април. Британския министър на финансите Джордж Озбърн отчете, че държавите от Г-7 се придържат към обещанията за въздържане от директна намеса на валутните пазари и обезценяване на местните валути.

Проблемите на йената от последните часове не се дължат единствено на нейната слабост. До голяма степен това е следствие и на моментната сила на щатския долар. Последното подобрение на заетостта в САЩ подкрепи американската валута и затвърди впечатлението, че усилията на Федералния резерв по посока на подобряването на трудовия пазар в страната най-сетне започват да дават търсения резултат.

Ако трендът на подобрение се запази, Фед ще има силен аргумент за намаляване на размера на програмата си за изкупуване на активи, която всеки месец гарантира ликвидност на американската икономика чрез покупки на стойност до 85 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3040; Връх – 1,3050; Дъно – 1,2934; Затваряне – 1,2990

Възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март, доскоро валидираше възходящата посока при двойката и в същото време пречеше на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите.

Нейният пробив обаче измести фокуса върху низходящия сценарий, който остава приоритетен през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5444; Връх – 1,5457; Дъно – 1,5313; Затваряне – 1,5363

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още