IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижаването на лихвата в Австралия потопи местния долар до 2-месечно дъно

Еврото остана в хватката на коментарите на ЕЦБ, а щатският долар успя да се възползва от ситуацията и да натрупа аванс в основните си кръстосани курсове

11:30 | 07.05.13 г.
Понижаването на лихвата в Австралия потопи местния долар до 2-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар потъна във вторник до двумесечно дъно след решението на централната банка на страната да понижи основния лихвен процент в страната до рекордно ниско ниво. В същото време на валутните пазари еврото остана в хватката на коментарите на Европейската централна банка, а щатският долар успя да се възползва от ситуацията и да натрупа аванс в основните си кръстосани курсове.

Австралийската валута поевтиня спрямо щатския долар с 0,7% до момента от началото на днешната търговска сесия като следствие от решението за редуциране на основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 2,75%. Двойката AUD/USD се понижи под психологическото ниво 1,02 щатски долара за един австралийски и формира дневно дъно при 1,0177. Австралийският долар се разменяше за последно при толкова ниски стойности на 4 март тази година.

Изглежда, че с това действие Австралийската централна банка се опитва да противодейства на тенденциозно понижаващата се инфлация в страната, която за съжаление охлажда растежа на местната икономика. За разлика от останалите централни банки, които поизчерпаха монетарните си лостове и антикризисни стимули, Австралийската централна банка все още има място за маневри, осигурени от относително високата стойност на основния лихвен процент.

Междувременно натискът върху еврото се увеличи заради неспиращите коментари от страна на Европейската централна банка по отношение на основния лихвен процент в еврозоната. От ЕЦБ заявяват готовност за ново намаляване на лихвата при необходимост, след като през миналата седмица гласуваха за понижаване до 0,50%.

По думите на председателя на банката Марио Драги лихвата може да бъде редуцирана до нулеви нива, ако скоро макроикономическите индикатори не покажат подобрение.

Според анализатори стойностите на еврото спрямо долара над 1,30 пречат на възстановяването на периферните за еврозоната икономики и затова вероятността ЕЦБ да задейства облекчаващи механизми е висока.

Федералният резерв на САЩ и централната банка на Япония от месеци прилагат планове за стимулиране чрез финансови инжекции за милиарди долари всеки месец, така че не е изключено Европейската централна банка да последва скоро техния пример.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3110; Връх – 1,3140; Дъно – 1,3052; Затваряне – 1,3075

Еврото намира подкрепа от възходящата тренд линия, построена по дъната от края на март.

Тази тренд линия гарантира възходящата посока при двойката и в същото време пречи на щатския долар да намери импулс за разширяване на печалбите от миналата седмица.

GBP/USD

Отваряне – 1,5525; Връх – 1,5597; Дъно – 1,5519; Затваряне – 1,5536

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още