IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената опитва да обърне дългосрочния негативен тренд

Пазарните участници предпочетоха да затворят част от залозите си срещу йената и да приберат доларовите печалби

14:23 | 26.04.13 г.
Йената опитва да обърне дългосрочния негативен тренд

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поевтиня срещу японската йена в петък и се отдалечи от 4-годишния връх при 99,95, който формира по-рано този месец. Пазарните участници предпочетоха да затворят част от залозите си срещу йената и да приберат доларовите печалби.

Близостта на двойката USD/JPY до психологическото 100,00 бе една от причините за това движение, а от друга страна липсата на по-силни макроикономически новини удари спирачка на инерцията, която доларът бе набрал през последните сесии.

Щатската валута отстъпи в петък сутринта с 0,3% до 98,94 йени. Така поредният опит за пробив на критичното 100,00 се оказа неуспешен. През този месец доларът тества на няколко пъти стабилността на тази зона, но така и не успя да намери подкрепа да изплува над нея.

От гледна точка на техническия анализ психологическото 100,00 се превръща в основна и може би единствена опора на японските пари, които на 4 април изгубиха тотално доверието на пазара, след като Японската централна банка гласува безпрецедентни стимули за насърчаване на местната икономика и засили значително паричната маса в обращение. Все пак действията на централната банка остават основен катализатор за стабилността на йената.

За момента няма признаци за промени в монетарната политика и вероятно в следващите две години планът за покупки на активи на обща стойност 1,4 млрд. щатски долара ще бъде изпълнен. През този период йената ще трупа напрежение върху себе си, но пък това в никакъв случай не означава, че тя ще губи непрекъснато от стойността си.

Само от началото на годината до момента йената се потопи с около 14% спрямо щатския долар. Всъщност японската валута записа рекордни загуби във всичките си водещи кръстосани кросове, без да успее да формира по-дълбока корекция до момента.

Именно липсата на корекция усилва вероятността това да се случи съвсем скоро. Ако психологическото 100,00 наистина се окаже непреодолима бариера за щатския долар, може да се окаже, че обръщането на посоката вече е започнало или най-вероятно се намираме в неговата най-ранна фаза.

От друга страна, ако доларът пробие над това ниво, силата на подема му ще се мултиплицира многократно, тъй като в стойностите над 100,00 са концентрирани множество стоп поръчки. Тяхното задействане ще намали още повече експозициите в японски йени, а това означава увеличаване на дела на залозите в полза на американския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3011; Връх – 1,3092; Дъно – 1,2987; Затваряне – 1,3004

Цената на двойката достигна в средата на миналата седмица до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март.

В тези нива (1,3200) се оформи сериозна съпротива на текущия евров импулс и това даде предимство на щатския долар, което вероятно ще се запази и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5267; Връх – 1,5479; Дъно – 1,5260; Затваряне – 1,5433

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още