IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото опитва да коригира загубите в резултат на лошите данни от Германия

Стабилизирането, което наблюдаваме в момента, все още остава в контекста на корекцията, тъй като проблемите пред икономическия растеж в еврозоната остават

11:02 | 25.04.13 г.
Еврото опитва да коригира загубите в резултат на лошите данни от Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото намери подкрепа в четвъртък за компенсиране на част от загубите, които натрупа по-рано спрямо щатския долар и японската йена. Пазарните участници предпочетоха да приберат част от спечеленото през последните сесии и това позволи на единната валута да потърси корекция днес.

По-рано през седмицата еврото претърпя тежки загуби в основните си кръстосани курсове. Причината за слабото представяне от една страна бяха нарастващите спекулации за намаляване на основния лихвен процент в еврозоната. Разочароващите икономически данни от Германия пък продължиха да ерозират доверието в общата валута, която вчера се потопи до двуседмично дъно спрямо щатския долар (1,2952).

Днес еврото търси реванш и се върна отново над психологическото 1,30 след ръст от 0,3%. В кръстосания си курс с йената еврото поскъпна с 0,1% до 129,90.

Стабилизирането, което наблюдаваме в момента, все още остава в контекста на корекцията, тъй като в по-общ план проблемите пред икономическия растеж в еврозоната остават и това се потвърди вчера от данните за бизнес климата в Германия, които останаха под предварителните прогнози за втори пореден месец.

Това увеличава страховете, че Европейската централна банка ще използва съвсем скоро монетарните си лостове за противодействие на негативната тенденция в региона. Безспорно най-обсъжданият сценарий от седмица насам е намаляване на основния лихвен процент от текущото му 0,75-процентово ниво.

Последните коментари на членове на ЕЦБ обаче дават предимство и на други опции, които изключват променяната на основната лихва. Такъв вариант например е въвеждане на програма за улеснен достъп на банките и бизнеса до кредитен ресурс.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3065; Връх – 1,3083; Дъно – 1,2971; Затваряне – 1,2993

Цената на двойката достигна в средата на миналата седмица до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март.

В тези нива (1,3200) се оформи сериозна съпротива на текущия евров импулс и това даде предимство на щатския долар, което вероятно ще се запази и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5291; Връх – 1,5297; Дъно – 1,5196; Затваряне – 1,5225

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още