IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото очаква данните за бизнес климата в Германия

Натискът върху общата европейска валута ще се усилва през следващите седмици заради очакванията за понижаване на основната лихва в еврозоната

11:04 | 24.04.13 г.
Еврото очаква данните за бизнес климата в Германия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува в сряда сутрин близо до двуседмично дъно спрямо американския долар след последните разочароващи икономически новини от Германия, които отново разпалиха спекулациите около намеренията на Европейската централна банка за понижаване на основния лихвен процент в еврозоната.

Еврото остава близо до психологическата граница при 1,30 с перспектива за допълнително понижение по посока на вчерашното дъно при 1,2973. Поевтиняването на единната валута от последните часове бе в контекста на слабите данни за бизнес активността в Германия, които се разминаха дори с предварителните прогнози.

Малко по-късно днес ще бъдат изнесени стойностите на индекса на бизнес климата в страната за април, които попадат във фокуса на събитията от днешния икономически календар. Ако данните са слаби, това би валидирало допълнително текущите хипотези за намаляване на основния лихвен процент в еврозоната.

Междувременно продължаващите коментари от страна на членове на Европейската централна банка за забавящата се инфлация и нестабилния икономически растеж в региона засилват очакванията на пазарните участници за скорошна реакция от страна на банката. Текущата лихва е в размер на 0,75%, което позволява допълнително понижение и най-вероятно това ще бъде следващата антикризисна мярка на ЕЦБ.

Това ще означава, че натискът върху еврото ще се усилва през следващите седмици, тъй като по-ниските лихви водят след себе си до увеличение на паричната маса в обращение.

Сред факторите, които смекчават пазарната реакция срещу единната европейска валута е това, че еврото вече до голяма степен е отразило в цената си едно подобно решение на централната банка. За последната седмица, откакто започнаха спекулациите около понижаването на основната лихва, еврото изтри над 1,6% от стойността си спрямо долара и над 1% спрямо британската лира.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3065; Връх – 1,3083; Дъно – 1,2971; Затваряне – 1,2993

Цената на двойката достигна в средата на миналата седмица до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март.

В тези нива (1,3200) се оформи сериозна съпротива на текущия евров импулс и това даде предимство на щатския долар, което вероятно ще се запази и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5291; Връх – 1,5297; Дъно – 1,5196; Затваряне – 1,5225

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:22 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още