IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава уязвимо спрямо долара

Очакванията, че ЕЦБ се подготвя за понижаване на основния лихвен процент в еврозоната, кара голяма част от пазарните участници да затварят евровите си позиции

11:35 | 23.04.13 г.
Еврото остава уязвимо спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Общата европейска валута попадна под натиск в края на миналата седмица и продължава да губи позиции в основните си кръстосани курсове, включително и спрямо щатския долар, заради очакванията, че Европейската централна банка готви действия за намаляване на основния лихвен процент в еврозоната. Тази сутрин едно евро се разменя за 1,3040 щатски долара с тенденция за допълнително поевтиняване към психологическото 1,3000. 

За последните 5 търговски сесии единната валута стопи над 1,2% от стойността си спрямо долара заради спекулациите около бъдещата монетарна политика на ЕЦБ. От фундаментална гледна точка еврото е препънато от продължаващите слухове за понижаване на основната лихва в еврозоната.

Още през миналата седмица един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ прогнозира, че монетарните лостове ще бъдат задействани, ако икономическата среда оправдае подобна антикризисна мярка. Тогава доверието в еврото се срина за броени часове. Рискът от увеличаване на паричната маса в обращение в еврозоната накара голяма част от пазарните участници да затворят евровите си позиции, което постепенно прерасна лавинообразно в масово увеличаване на залозите срещу единната валута.

За разлика от останалите водещи централни банки ЕЦБ все още има достатъчно място за маневри по отношение на основния лихвен процент и това се определя като най-възможния антикризисен ход. За последно лихвата бе намалена в началото на юли 2012 г. до текущото ниво от 0,75%.

Понижение на лихвения процент ще бъде възможно най-рано на следващото редовно заседание на Европейската централна банка през месец май. Дотогава пазарът ще следи внимателно реакциите на нейните членове в търсене на потвърждение или опровержение на този сценарий.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3080; Връх – 1,3090; Дъно – 1,3014; Затваряне – 1,3058

Цената на двойката достигна в средата на миналата седмица до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март.

В тези нива (1,3200) се оформи сериозна съпротива на текущия евров импулс и това даде предимство на щатския долар, което вероятно ще се запази и през следващите сесии.

GBP/USD

Отваряне – 1,5239; Връх – 1,5296; Дъно – 1,5203; Затваряне – 1,5296

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още