IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Валутните войни са мъртви

На разхлабената монетарна политика вече се гледа като необходима и подходяща за подкрепа на възстановяването, смята Маршал Гитлър

16:29 | 22.04.13 г. 5
<p>
	Представителите на страните от Г-20 на срещата във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представителите на страните от Г-20 на срещата във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

При йена, стигнала само на косъм от ключовото ниво 100 йени за щатски долар днес, анализатор заяви, че свръхразхлабената монетарна политика е надделяла в групата на най-развитите икономики в света Г-20 и че „валутните войни“ вече са минало.

През последните месеци се изостри дебатът дали държавите преднамерено девалвират своите валути, за да стимулират износа си, като американският Федерален резерв, Японската централна банка и Английската централна банка предприемат програми за монетарно разхлабване, които са в състояние да отслабят валутата на съответната страна.

Но срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 във Вашингтон в петък показа, че тези политики няма да бъдат ограничавани, смята Маршал Гитлър, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в IronFX.

„Валутните войни приключиха. На срещата на Г-20 валутната търговия не бе спорната тема, каквато представляваше на предишната среща през февруари“, пише Гитлър в своя бележка от днес.

По-конкретно той отбелязва, че Япония е получила по-скоро похвала, отколкото критика за програмата си с агресивни стимули, които от Г-20 определят като уместни и желани. „Последните политически действия в Япония са предназначени за преодоляване на дефлацията и за подкрепа на вътрешното търсене“, заявяват лидерите на Г-20 в своето прессъобщение след приключването на срещата.

Японската централна банка обяви последния си план за стимулиране в началото на април, като в неговите рамки ще изкупува дългосрочни правителствени облигации на стойност 7 трилиона йени (70 млрд. долара) ежемесечно.

„На разхлабената монетарна политика вече не се гледа подозрително и като част от „валутна война“. По-скоро тя е смятана за необходима и подходяща в изпълнение на целта за подкрепа на възстановяването“, каза Гитлър.

В изявлението на Г-20 се добавя, че лидерите не трябва да забравят за „непредвидените“ странични ефекти от продължителните периоди на монетарно разхлабване. Според Гитлър използването на думата „непредвидени“ показва, че Г-20 разглеждат монетарните стимули по-скоро като действено средство за подпомагане на икономическото възстановяване, отколкото като средство за обезценяване на валутите. „Това на практика е зелена светлина за разхлабването на Японската централна банка“, изтъкна той.

Други анализатори обаче не са съгласни, че валутните войни са приключили. „Моето мнение е друго, мисля, че това е „надпревара към дъното“ и че в известно отношение осъществява натиск върху световните пазари, но точно сега е налице значителна подкрепа за рисковите активи и лихвите чрез увеличаване на глобалната ликвидност“, каза Беноа Ан, ръководител на отдела за стратегии на развиващите се пазари във френската банка Societe Generale. „Една валутна война би имала негативен ефект върху Азия, но ще бъде от полза за целия останал свят“, добави той.

От началото на годината йената се е обезценила с около 16% спрямо щатския долар, като тази сутрин достигна 99,8 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
....хм, а как ли ще реагират немците на всичко това???... дори не искам и да си помисля....в крайна сметка това е музика в ушите на цяла южна европа...наистина ли германия пак загуби войната???...сама срещу целия паразитен свят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
"На разхлабената монетарна политика вече се гледа като необходима и подходяща за подкрепа на възстановяването, смята Маршал Гитлър"това означава може би не още сегашна хиперинфлация, но поне още 10-годишна ускорена, тотална девалвация на всички активи, което може би накарало икономиката да заработи, но на празни обороти и пак би довело до световна хиперинфлация. Няма как лавината от всякакви валутки, хартиени или електронни да се облекат в стойност, без да се премине в крайна сметка през чистилището на хипринфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
stefi
преди 11 години
Цитат на подзаглавието : На разхлабената монетарна политика вече се гледа като необходима и подходяща за подкрепа на възстановяването, смята Маршал Гитлър.....................................Ами нищо ново не е измислено от времето,когато мъдреците са измислили Лихвите - това е смисъла в едно изречение ;)за хората - предозирани с икономическа догматика вероятно е повод за сложни коментари, примери на този или онзи авторитетен икономист/вирусоносител.........;)за простите като мен е просто :навсякъде и във всичко има причинно следствена връзка , а някъде работят и следствено причинните връзки;)............... е , срещнАхме се ;);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
всички се стремят да жертват валутите си, за да запазят производства, работни места и следователно политическото статукво. дали ще се получи при всички, е твърде спорно. много е вероятно след 5-10 години победители да излязат страните, чиито имена на валути започват с р ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Мъртви, ама друг път, даже се разгорещяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още