IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започналата срещата на Г-20 донесе проблеми за йената

Страните от групата на най-големите икономики в света остават толерантни към финансовите стимули на Токио, което води до нови загуби за японската валута

11:19 | 19.04.13 г.
Започналата срещата на Г-20 донесе проблеми за йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

На продължаващата втори ден среща на страните от Г-20 бяха разсеяни съмненията, че Япония цели обезценяване йената чрез агресивните антикризисни механизми, които гласува в началото на месеца. Водещите световни икономики приеха, че действията Японската централна банка са насочени единствено към гарантиране на икономическа стабилност и нямат пряко отношение върху стойността на валутата й.

В резултат на това йената продължи да губи позиции в основните си кръстосани курсове, а спрямо щатския долар отстъпи с 0,5% тази сутрин. Двойката USD/JPY се търгува в зоната над 99,00, като текущата цел продължава да е психологическото 100,00. Именно там доларът намери съпротива преди седмица и все още не успява да намери подкрепа за пробив на тази ключова граница.

На последното редовно заседание на Японската централна банка, проведено на 3 и 4 април, бяха гласувани безпрецедентни финансови стимули, чрез които банката ще налее в местната икономика до 140 млрд. долара през следващите две години. Предстоящото драстично увеличение на паричната маса в обращение нанесе удар върху стабилността на йената и за две седмици тя изтри 7% от стойността си.

Решението на японската банка бе прието с резерви от останалите водещи централни банки, които смятат, че евтината йена дава конкурентно предимство на японската икономика. Федералният резерв на САЩ публикува преди дни съобщение, в което припомни, че Япония е поела ангажименти за въздържане от директна намеса на валутните пазари.

Така фокусът попадна върху двудневната среща на страните от Г-20, която започна вчера. Пазарът търси от нея ясни сигнали за това, дали водещите световни икономики ще подкрепят Япония или ще я критикуват за монетарната й политика.

На този етап страните остават толерантни към финансовите стимули на Токио и цента на йената, а това означава, че опасенията за „валутни войни“ между централните банки за момента са неоснователни. Вероятно Япония няма да бъде притисната, а това означава, че ще бъде дадена зелена светлина за пазарните участници, които само търсят удобен момент за разширяване на експозициите си срещу йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3028; Връх – 1,3095; Дъно – 1,3019; Затваряне – 1,3051

Цената на двойката достигна до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В тези нива (1,3200) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на единната валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5280; Връх – 1,5378; Дъно – 1,5271; Затваряне – 1,5360

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:19 | 19.04.13 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още