IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото претърпя най-голямата загуба от година насам

Стоковите долари също остават под натиск заради колебанията в цената на златото, а щатският долар изглежда добра алтернатива в настоящата обстановка

11:14 | 18.04.13 г.
Еврото претърпя най-голямата загуба от година насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доверието в еврото се срина за броени часове, след като вчера Европейската централна банка намекна, че има намерение да увеличи размера на финансовите стимули. Рискът от увеличаване на паричната маса в обращение в еврозоната накара голяма част от пазарните участници да затворят евровите си позиции, което постепенно прерасна лавинообразно в масово увеличаване на залозите срещу единната валута. Така в рамките на търговската сесия еврото загуби 2 фигури от стойността си спрямо долара и формира най-големия си интрадневен спад за последната една година.

В началото на изминалия ден двойката EUR/USD се търгуваше в нивата около 1,32. Еврото тества тази граница и дори опитваше да изкачи нов двумесечен връх, но последвалите новини спряха този импулс и се оказаха достатъчни да изменят изцяло първоначалните пазарни нагласи.

Еврото загуби 1,5% от стойността си, без да успее да намери подкрепа за противодействие на силния спад. Единствено психологическото ниво при 1,30 успя да удари спирачка на свободното падане и към момента продължава да ограничава загубите на общата европейска валута.

Пазарната реакция бе провокирана от изказване на един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка. Според него ЕЦБ вероятно ще разшири обема на монетарните стимули, ако икономическата среда оправдава подобна антикризисна мярка.

Вероятно от банката няма да прибегнат толкова бързо към допълнителни стимули, но пък изказването бе достатъчно да засили спекулациите, че ЕЦБ ще понижи основния лихвен процент още на следващото си редовно заседание през май.

Освен еврото стоковите долари също остават под натиск заради колебанията в цената на златото от началото на седмицата. В текущата среда на валутния пазар щатският долар изглежда добра алтернатива. Доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, поскъпна вчера с над 1% до едноседмичен връх, формирайки най-доброто си представяне в рамките на деня от месец юли на 2012 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3175; Връх – 1,3199; Дъно – 1,3000; Затваряне – 1,3033

Цената на двойката достигна до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В тези нива (1,3200) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на общата европейска валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5280; Връх – 1,5378; Дъно – 1,5271; Затваряне – 1,5360

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:31 | 08.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още