IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се успокои, а валутният пазар се връща към обичайните трендове

Йената стана мишена на разпродажби, еврото е на близо двумесечен връх спрямо долара

10:57 | 17.04.13 г.
Златото се успокои, а валутният пазар се връща към обичайните трендове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Историческото понижение на цената на златото от началото на седмицата успя да промени курса при повечето основни валутни двойки, но след като днес благородният метал намери дъно на тежките спадове, изглежда, че пазарът започва отново започва да се връща към доскорошните си тенденции. Японската йена пак стана мишена на разпродажби, а еврото се изкачи до нов връх спрямо щатския долар.

Йената губи тази сутрин 0,6% от стойността си спрямо долара и еврото и отново се доближи критично близо до последните си исторически дъна. Потъването на златото в понеделник временно върна интереса към японските пари заради статута им на валута убежище, но през последните часове настроенията се обърнаха.

Голяма част от пазарните участници използваха поскъпването на йената, за да открият нови позиции срещу нея от по-изгодни нива, имайки предвид силният натиск, който Японската централна банка оказа върху валутата си с последните си решения. В началото на месеца бяха гласувани безпрецедентни мерки за насърчаване на японската икономика чрез увеличаване на паричната маса в обращение и вероятно този фундамент ще продължава да дърпа йената надолу в средносрочен план.

Междувременно еврото намери път към нов максимум спрямо щатския долар. Вчера двойката EUR/USD достигна 1,3200, където се търгуваше за последно през втората половина на февруари.

Централно място сред предстоящите събития до края на седмицата заема срещата на страните от Г-20. В четвъртък финансовите министри и банкери на най-силните световни икономики ще дискутират във Вашингтон текущата финансова обстановка след кризата в Кипър и монетарната политика на някои водещи централни банки.

Вероятно Япония няма да бъде критикувана за последните си агресивни финансови стимули и последвалото обезценяване на йената. В края на миналата седмица американското министерство на финансите публикува доклад във връзка с валутните практики на основните си търговски партньори. В доклада бе посочено, че Япония трябва да се придържа към ангажиментите, които пое още през февруари пред членовете на Г-7 и Г-20, като остави пазара самостоятелно да определя разменните курсове на валутите.

Според наблюдатели реакцията на министерството в никакъв случай не може да бъде се приеме като сериозна критика към японската монетарна политика. Освен това много от останалите страни-членки на Г-20 подкрепят усилията на Токио за овладяване на икономическата несигурност и вярват, че действията не са насочени директно към обезценяване на йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3032; Връх – 1,3200; Дъно – 1,3027; Затваряне – 1,3175

Цената на двойката достигна до 89-дневната средна и едновременно с това доближи 50-процентовата съпротива на фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В тези нива (1,3200) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на единната валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5280; Връх – 1,5378; Дъно – 1,5271; Затваряне – 1,5360

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още