IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтинява, след като САЩ припомни валутните ангажименти на Япония

Текущото движение в полза на йената има все още характера на корекция, така че вероятността доларът да намери отново подкрепа за тест на нивото 100,00 е голяма

14:02 | 15.04.13 г.
Доларът поевтинява, след като САЩ припомни валутните ангажименти на Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник щатският долар се отдалечи допълнително от четиригодишния връх, който формира спрямо японската йена през миналата седмица, след като САЩ предупредиха, че ще следят внимателно монетарната политика на Японската централна банка, за да се уверят, че тя не е насочена пряко към обезценяване на йената.

В петък американското министерство на финансите публикува доклад във връзка с валутните практики на основните търговски партньори на САЩ. В доклада се казва, че Япония трябва да се придържа към ангажиментите, които пое още през февруари пред членовете на Г-7 и Г-20, като остави пазара самостоятелно да определя разменните курсове на валутите.

В резултат на това доларът заличи печалбите, които натрупа по-рано спрямо йената, поевтинявайки днес с 0,2% до 98,00. Щатската валута така и не успя да се справи с ключовата съпротива на цените около психологическото 100,00 йени за долар, въпреки че в няколко поредни сесии тества стойностите в тази зона и дори формира 4-годишен максимум при 99,94.

Текущото движение в полза на йената има все още характера на корекция, така че има голяма вероятност доларът да успее да възстанови бързо позициите си и отново да намери подкрепа за тест на 100,00. В дългосрочен план японските пари попадат под натиска на местната централна банка, която на 4 април гласува безпрецедентен пакет от 1,4 трлн. долара за стимулиране на икономиката през следващите две години.

Освен това реакцията на американското министерство на финансите не казва нищо ново и в никакъв случай не може да бъде приета като сериозна критика към японската монетарна политика. По-скоро докладът само повтаря заключенията от последните срещи на Г-7 и Г-20 и в този смисъл вероятно отражението му върху пазара ще бъде ефимерно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3098; Връх – 1,3126; Дъно – 1,3035; Затваряне – 1,3110

Цената на двойката достигна отново до 38,2-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията на движението от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В това ниво (1,3121) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на единната валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5384; Връх – 1,5408; Дъно – 1,5337; Затваряне – 1,5340

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:02 | 15.04.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още