IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът взе преднина след протокола от последното заседание на Фед

Американската валута обаче все още не успява да пробие психологическото ниво от 100 йени за долар

11:49 | 11.04.13 г.
Доларът взе преднина след протокола от последното заседание на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Протоколът от последното заседание на американския Федерален резерв, който беше публикуван вчера, засили очакванията, че до края на годината централната банка на САЩ ще намали размера на текущата си програма за изкупуване на облигации, с която опитва да съживи местната икономика. Прогнозите за намаляване на паричната маса в обращение засили интереса към щатския долар и му помогна да стабилизира позициите си спрямо йената, еврото и останалите основни валути.

Така монетарната политика на Федералния резерв започна да контрастира все повече с позицията на новоизбрания председател на Японската централна банка Харухико Курода, който с цената на безпрецедентни стимули преследва инфлация от 2% до края на годината.

Така предимството на щатския долар спрямо японската йена става все по-осезаемо. Двойката USD/JPY записа вчера нов рекорден връх при 99,88, но все още цената не е пробила психологическия праг при 100,00, където са концентрирани множество чакащи поръчки. На фона на текущия фундамент обаче доларът има солидно предимство и вероятно до края на седмицата ще видим цени над тази граница.

През последните часове щатската валута увеличава преднината си спрямо еврото. Най-търгуваният валутен кръстосан курс достигна вчера едномесечен връх при 1,3121, но веднага след новините от САЩ доларът се съвзе и вече се отдалечи на 0,4% от този максимум.

Протоколът на Федералният резерв, който вчера беше публикуван по погрешка няколко часа по-рано, показа, че няколко членове на централната банка очакват намаляване на темпа на покупките на активи още в първото полугодие и дори пълно приключване на програмата до края на 2013 г. Все пак преобладава мнението, че Фед няма да спира напълно финансовите стимули, но ще има за цел да ги ограничи в следващите месеци. Преди това обаче заетостта зад Океана трябва да покаже трайно подобрение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3081; Връх – 1,3121; Дъно – 1,3051; Затваряне – 1,3051

Цената на двойката достигна вчера до 38,2-процентовата съпротива на Фибоначи корекцията от февруарския връх до дъното, което бе формирано в края на март. В това ниво (1,3121) се оформя сериозна съпротива на текущия евров импулс.

Поскъпването на единната валута от последните сесии все още има характер на корекция, а основният тренд остава в полза на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поевтиняване на еврото в краткосрочен план.

GBP/USD

Отваряне – 1,5321; Връх – 1,5342; Дъно – 1,5291; Затваряне – 1,5322

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още