IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената остава близо до 4-годишното си дъно спрямо долара

Австралийският долар отстъпва след изявления на представители на централната банка, че местната индустрия е повлияна благоприятно от натиска, оказван върху него

11:30 | 10.04.13 г.
Йената остава близо до 4-годишното си дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена остава в сряда критично близо до 4-годишното дъно, което формира преди ден спрямо щатския долар. Натискът върху японската валута продължава да се усилва в резултат на най-амбициозната монетарна кампания за експанзия на Японската централна банка, която бе обявена още в края на миналата седмица.

Тази сутрин двойката USD/JPY се търгува около 99,00, след като вчера доларът формира рекорден максимум при 99,66 – най-ниската цена за йената от месец май на 2009 г. Силният подем на щатската валута от последните няколко търговски сесии забави импулса си заради доближаването до психологическото ниво при 100,00, където са разположени множество чакащи поръчки.

Вероятно до края на седмицата бариерата при 100,00 ще бъде тествана, тъй като залозите срещу йената продължават да растат. Освен това пробивът на тази граница вероятно ще се превърне в силен трамплин за долара към допълнително поскъпване и нови рекордни върхове заради лавинообразното задействане на чакащите поръчки, което ще последва.

В рамките на последните дни щатският долар поскъпна с внушителните 7% спрямо йената, след като в четвъртък Японската централна банка обяви мощната си програма за стимулиране на местната икономика. Банката планира да увеличи паричната база в страната с безпрецедентните до 140 трлн. йени в следващите две години.

Мярката е в отговор на амбицията на новоизбраното местно правителство за преследване на целева инфлация от 2% и икономически растеж. На практика след решението на японската банка йената натрупа сериозни загуби във всичките си основни кръстосани курсове и формира многомесечни дъна.

Австралийският долар обаче не успя да задържи за дълго натрупаното предимство и тази сутрин започна да отстъпва, след като виокопоставени представители на Австралийската централна банка съобщиха, че индустрията в страната чувства благотворно влияние от натиска, който банката оказва върху австралийския долар, и че тази политика засега няма да бъде променяна.

Протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, който ще бъде публикувен днес, допълва новините от водещите централни банки. Пазарните участници ще търсят сигнали за това дали Фед има намерение да намали размера на текущата си програма за стимулиране на щатската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3007; Връх – 1,3102; Дъно – 1,3003; Затваряне – 1,3081

Нивата на подкрепа около 1,2740 издържаха на доларовия натиск и точно там еврото намери подкрепа за начало на текущото рали. Всъщност през последните две седмици щатският долар безуспешно тества това ниво на два пъти и така зоната около 1,2740 се оформи като най-силната краткосрочна подкрепа за единната валута.

Все още евровото предимство има характер на корекция, а основният тренд при най-търгувания кръстосан курс продължава да е низходящия, така че вероятността от понижения остава висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5256; Връх – 1,5336; Дъно – 1,5311; Затваряне – 1,5334

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:52 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още