IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената потъна до най-ниското си ниво от три години и половина

Минималната корекция от тази сутрин се дължи по-скоро на желанието на част от инвеститорите да приберат натрупаните от последните часове печалби

11:36 | 05.04.13 г.
Йената потъна до най-ниското си ниво от три години и половина

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена формира три и половина годишно дъно спрямо щатския долар в петък като следствие от вчерашното изненадващо решение на централната банка на страната за провеждане на радикална кампания на монетарна експанзия срещу дефлацията и колебливия икономически растеж на местно ниво.

Доларът разшири експлозивно преднината си спрямо йената и тази сутрин влезе в стойностите над 97,00. Двойката USD/JPY се търгуваше за последно в тези цени през месец август на 2009 г. Само за последните 24 часа „зелените пари“ натрупаха аванс от над 4%.

Централната банка ще заложи на интензивни покупки на активи през следващите 2 години и чрез увеличено парично предлагане ще опита да постигне предварително заложения инфлационен праг от 2%. Общата стойност на финансовата инжекция ще е в размер на до 140 трлн. японски йени (около 1,4 трлн. щатски долара).

Това бе първото заседание на Японската централна банка под ръководството на новия председател Харухико Курода, който пое поста преди месец с обещания да измъкне страната на всяка цена от омагьосания кръг на анемичен растеж и рецесия. Пазарът бе отразил тези прогнози, но обявените вчера антикризисни мерки се оказаха по-агресивни и това беше причината за масовото бягство от японската йена.

В момента йената опитва да намери подкрепа и да компенсира част от тежките загуби. Минималната корекция от тази сутрин се дължи по-скоро на желанието на част от инвеститорите да приберат натрупаните от последните часове печалби. Вероятно през следващите сесии натискът върху японските пари ще продължи да се усилва.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2847; Връх – 1,2948; Дъно – 1,2744; Затваряне – 1,2925

Нивата на подкрепа около 1,2740 издържаха на доларовия натиск и през вчерашния търговски ден и цената на двойката EUR/USD остана отново над тази зона. През последните две седмици щатският долар тества безуспешно това ниво на два пъти. Така зоната около 1,2740 се оформи като най-силната краткосрочна подкрепа за еврото.

В същото време основният тренд при най-търгувания кръстосан курс продължава да бъде низходящият, така че вероятността от нови понижения остава по-висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,5128; Връх – 1,5244; Дъно – 1,5032; Затваряне – 1,5222

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:36 | 05.04.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още