IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото намери дъно на последните загуби, но рисковете остават

Инвеститорите търсят все по-сигурно убежище за свободните си капитали и знак за това е понижаващата се доходност по 10-годишните германски държавни облигации

14:42 | 29.03.13 г.
Еврото намери дъно на последните загуби, но рисковете остават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Изглежда, че еврото намери дъно на последните понижения, които натрупа в хода на развитието на финансовата сага в Кипър. Днес общата европейска валута дори опитва да намери подкрепа за корекция, но все пак остава критично близо до последното 4-месечно дъно спрямо щатския долар.

Заплахата от нови резки понижения при всяка нова порция разочароващи новини за стабилността на Стария континент остава напълно реална, но поне в следващите дни, които ще са почивни за повечето финансови центрове и от двете страни на Океана, вероятността от бурни движения и сериозни размествания остава незначителна.

Обръчът около еврото, който се затягаше непрестанно през последните две седмици, започна постепенно да се отпуска въпреки липсата на сигнали за подобрение на макроикономическата среда в еврозоната. След като еврото слезе в стойностите под 1,2800 и формира ново рекордно дъно, голяма част от пазарните участници предпочетоха да затворят печалбите си. Намаляването на експозициите срещу единната валута се обяснява и с края на месец март и края на първото тримесечие за годината.

Днес биковете и мечките изглежда, че намериха консенсус по отношение на цената на еврото, тъй като за момента нито покупките, нито продажбите взимат превес. Най-вероятно тази тенденция ще се запази до вторник, когато приключва дългата серия от почивни дни в католическия и протестантския свят покрай Великденските празници.

Част от привидното спокойствие на валутните пазари се дължи и на нормалното отваряне на кипърските банки. Цялата банкова система в страната остана затворена почти две седмици и се очакваше първият работен ден да бъде съпроводен от масово теглене на средства и дълги опашки пред клоновете.

Безпрецедентните превантивни мерки за ограничаване на банковите транзакции, които правителството гласува в последния момент, дадоха резултат и поне за момента безпокойството сред хората е овладяно. Най-вероятно ограниченията ще останат в сила по-дълго от очакваното, за да се избегне финансов хаос и опасността от ликвиден риск за банките в островната държава.

Като цяло безпокойството около финансовата и политическата стабилност в еврозоната остава на преден план и това ще продължава да генерира напрежение около еврото в средносрочен план. Освен подозренията, че кипърският антикризисен план ще бъде приложен и при останалите застрашени икономики в еврозоната, пазарът с безпокойство следи политическата патова ситуация в Италия, след като Пиерлуиджи Берсани не успя да намери общ език за сформиране на коалиция с останалите политически партии и топката вече е в ръцете на президента Джорджо Наполитано.

Знак за това, че инвеститорите търсят все по-сигурно убежище за свободните си капитали, е понижаващата се доходност по 10-годишните германски държавни облигации. Високото търсене свали лихвите до 8-месечно дъно.

В същото време доходността по рисковите държавни облигации на Словения изхвърча с над 100 базисни точки в рамките на последната седмица. Словения е сочена като следващия потенциален кандидат за спасителен заем. Лошите заеми препънаха банковата система в страната и застрашиха Любляна от финансов колапс.

Двойката EUR/USD се търгува днес при 1,2815 – близо до 4-месечния минимум при 1,2750. От януари насам еврото загуби 2,9% от стойността си спрямо щатския долар и ще приключи първото си тримесечие на отрицателна територия от месец юни до сега.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2778; Връх – 1,2843; Дъно – 1,2754; Затваряне – 1,2812

Цената на двойката остава за поредна сесия под нивото на 200-дневната пълзяща средна, която до скоро единствена пазеше валидността на дългосрочния евров тренд. След текущия пробив предимството на щатския долар се засилва, което засилва и вероятността от формиране на нови, още по-ниски дъна.

Поскъпването на щатския долар, което започна още в началото на февруари, до скоро имаше характеристиките на корекция. Допълнителните ръстове на американската валута обаче затвърждават впечатлението, че доларът е вече в трендова фаза.

GBP/USD

Отваряне – 1,5128; Връх – 1,5200; Дъно – 1,5111; Затваряне – 1,5199

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още