IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът Кипър да не остане изолиран случай обезценява еврото

В краткосрочен план сигнал за стабилността на еврото ще може да се търси в нивата на доходност по двугодишните германски държавни облигации

11:58 | 27.03.13 г.
Рискът Кипър да не остане изолиран случай обезценява еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото остава критично близо до 4-месечното дъно спрямо щатския долар, което формира по време на вчерашната търговска сесия. В основата на загубеното доверие към единната европейска валута са страховете около финансовата стабилност в еврозоната в контекста на спасителния план, който бе приложен за Кипър.

Еврото остава на отрицателна територия тази сутрин, макар и с минимално понижение, но съвсем близо до минимума при 1,2828 спрямо долара. За последно двойката EUR/USD се търгуваше в тези нива в средата на месец ноември.

Единната валута все още понася ударите на подозренията, че банковите вложители ще бъдат принудени да платят сметката за задлъжнялостта на банките и в други застрашени икономики на еврозоната. Вероятно сценарият, по който бе разрешена кипърката криза, ще бъде използван като прецедент при следващия подобен случай.

В понеделник лидерът на Еврогрупата Йерун Диселблум разпали тези опасения, след като каза, че случаят с Кипър ще бъде използван като модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в региона. По-късно той отстъпи от думите си с обяснението, че Кипър остава изолиран случай, но това не промени първоначалната реакция на пазара.

В краткосрочен план сигнал за стабилността на еврото ще може да се търси в нивата на доходност по двугодишните германски държавни облигации. За момента тя е 0,005%, но ако тя падне под нулата, еврото вероятно ще понесе още тежки загуби. За първи път в историята доходността по двугодишните германски облигации стана отрицателна през месец юли, когато дълговите проблеми в Испания и Италия повишиха разходите им за финансиране до критични стойности.

Трябва да се има предвид, че в следващите сесии динамиката на пазарите ще отслабва заради концентрацията на почивни дни около католическия и протестантския Великден. Вероятно натискът върху еврото също ще намалява, тъй като пазарните участници ще имат време да приемат последните събития в еврозоната и да преразгледат позициите си срещу единната валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2851; Връх – 1,2888; Дъно – 1,2828; Затваряне – 1,2859

Цената на двойката остава за втора поредна сесия под нивото на 200-дневната пълзяща средна, която доскоро единствена пазеше валидността на дългосрочния евров тренд. След текущия пробив предимството на щатския долар се засилва, което засилва и вероятността от формиране на нови, още по-ниски дъна.

Поскъпването на щатския долар, което започна още в началото на февруари, доскоро имаше характеристиките на корекция. Допълнителните ръстове на американската валута обаче затвърждават впечатлението, че доларът е вече в трендова фаза.

GBP/USD

Отваряне – 1,5170; Връх – 1,5206; Дъно – 1,5134; Затваряне – 1,5160

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още