IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпва след новините за спасителна помощ за Кипър

Проблемите около растежа в еврозоната обаче остават видими, а кипърският сценарий може да бъде повторен при всяка една от останалите застрашени страни-членки

11:11 | 25.03.13 г.
Еврото поскъпва след новините за спасителна помощ за Кипър

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпва в понеделник на фона на опитите на Кипър да гарантира на всяка цена спасителен заем от международните кредитори на стойност 10 млрд. евро. Европейските лидери дадоха срок на Никозия до утре да намери механизъм за гарантиране на средствата, в противен случай страната ще бъде изправена пред заплаха от финансов срив и излизане от еврозоната.

Тази сутрин общата европейска валута поскъпна с 0,4% спрямо долара до 1,3050, отдалечавайки се от 4-месечното дъно, което формира миналата седмица при 1,2842. Тогава еврото попадна под масиран натиск, след като стана ясно, че Европа препоръчва на Кипър да приложи непопулярни мерки, за да гарантира получаването на спасителен заем за задлъжнялата си икономика.

Първоначалният план за налагане на еднократен данък върху всички банкови депозити бе отхвърлен от местния парламент. По-късно Кипър потърси съдействие за справяне с финансовите си проблеми от Москва.

Днес като най-вероятно решение се оформя планът за закриването на втората по големина банка в страната. Планът включва ликвидирането на Popular Bank of Cyprus и прехвърлянето на всички депозити до 100 000 евро към Bank of Cyprus, която по този начин ще получи допълнителна стабилност.

Всички влогове над 100 000 евро и в двете банки, които всъщност попадат извън защитата на европейското законодателство, ще бъдат замразени и използвани за покриване на задълженията на Popular Bank of Cyprus от една страна и същевременно за рекапитализиране на Bank of Cyprus.

Решението идва часове преди крайния срок за избягване на банков колапс в Кипър. Все пак докато споразумението не бъде официално гласувано, съществува риск Кипър да прекрати членството си в еврозоната.

Ако Кипър получи спасителната помощ, доверието в еврото ще се възстанови, но по-скоро само частично. Трудно е да се прогнозира, че единната валута ще успее да формира стабилно възходящо рали в следващите дни. Проблемите около растежа в еврозоната остават видими, а кипърският сценарий може да бъде повторен при всяка една от останалите застрашени страни-членки.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2897; Връх – 1,3009; Дъно – 1,2887; Затваряне – 1,2986

Двойката начерта на дневна графика обръщаща фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се наблюдава в края на низходящи движения и е ранен сигнал за обръщане на посоката. Това усилва вероятността еврото да намери подкрепа и да възстанови част от тежките загуби от началото на седмицата.

В подкрепа на възходящата посока работи и 200-дневната средна, която спря инерцията на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5169; Връх – 1,5247; Дъно – 1,5164; Затваряне – 1,5228

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:08 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още