IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър продължава да дърпа еврото надолу

Общата европейска валута ограничи загубите, но остава критично близо до 4-месечния минимум, достигнат във вторник

14:21 | 22.03.13 г.
Кипър продължава да дърпа еврото надолу

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се търгува близо до 4-месечно дъно спрямо щатския долар в петък на фона на продължаващия финансов хаос в Кипър. В опит да ускори нещата Европейската централна банка даде срок за взимане на окончателно решение до понеделник, обявявайки, че след това ще спре спешното финансиране на гръцките банки.

Както стана ясно в началото на седмицата, Кипър търси решение за гарантиране на 10 млрд. евро заем от международните кредитори. Най-вероятната мярка бе налагането на еднократен депозит върху всички банкови депозити с до 9,9%. Впоследствие обаче местният парламент отложи взимането на това решение и страната изненадващо се обърна за финансова помощ към Русия.

Ако до понеделник Кипър не успее да намери решение на проблема, финансовата му система ще бъде застрашена от колапс. Според наблюдатели съществува дори реална заплаха страната да напусне еврозоната.

В синхрон с мрачната перспектива кредитната агенция Standard & Poor’s намали рейтинга на Кипър до най-ниското ниво, потвърждавайки впечатлението, че забавянето в еврозоната се ускорява, а антикризисният механизъм за огромните бюджетни дефицити в региона все още не е намерен.

В тази обстановка интересът към еврото е изключително слаб и това обяснява спадовете на единната валута от началото на седмицата. Двойката EUR/USD регистрира във вторник 4-месечно дъно при 1,2842. Еврото успя да ограничи загубите, но все още остава критично близо до този минимум.

Въпреки кризата в Кипър инвеститорите запазват апетита си към държавни ценни книжа от други застрашени страни-членки на еврозоната. Испания продължава да пласира държавен дълг на по-ниска лихва и при засилен интерес, което може да се тълкува като сигнал, че вълненията около Кипър могат да останат само на локално ниво, без да засегнат останалите периферни за еврозоната икономики.

Все още обаче краткосрочните рискове около еврото остават. Докато Кипър не намери спешно решение, единната валута ще бъде изложена на риск от нови разпродажби.

Освен това банките на островната държава ще останат затворени до вторник. Вероятно отварянето им ще съвпадне с широка вълна на теглене на средства, без значение дали планираният еднократен данък ще бъде въведен или не.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2932; Връх – 1,2954; Дъно – 1,2878; Затваряне – 1,2902

Двойката начерта на дневна графика обръщаща фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се наблюдава в края на низходящи движения и е ранен сигнал за обръщане на посоката. Това усилва вероятността еврото да намери подкрепа и да възстанови част от тежките загуби от началото на седмицата.

В подкрепа на възходящата посока работи и 200-дневната средна, която спря инерцията на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5094; Връх – 1,5196; Дъно – 1,5164; Затваряне – 1,5187

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още