IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената опитва корекция на последните спадове

Еврото се възстановява от тежките загуби около разнопосочните сигнали за Кипър

11:05 | 21.03.13 г.
Йената опитва корекция на последните спадове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна минимално спрямо американския долар по време на днешната азиатска търговска сесия, но за момента опитите ѝ за по-сериозен ръст са доста ограничени, тъй като пазарните участници очакват централната банка на страната да хвърли повече светлина около бъдещата си монетарна политика под управлението на новия председател Харухико Курода.

Малко след началото на европейската търговска сесия днес Курода ще направи изявление, от което пазарът ще търси сигнали за това как новият председател смята да противодейства на колебливия растеж в страната и как ще постигне предварително заложеният инфлационен праг от 2% до края на годината. Изявлението също така ще бъде генерална репетиция за Курода преди следващото редовно заседание на банката на 3-4 април.

Днес доларът изгуби около 0,2% спрямо японската йена и се търгува в нивата около 95,80. Ако Харухико Курода намекне за нов кръг от монетарни стимули, вероятно доларът ще намери път към последните върхове, концентрирани в зоната около 96,70.

В същото време еврото се възстановява от тежките загуби, които натрупа след разнопосочните сигнали от Кипър. Двойката EUR/USD вече се отдалечи от четиримесечното дъно при 1,2842 и тази сутрин се върна в нивата над 1,2900.

Само за няколко дни Кипър влезе във фокуса на събитията и успя да предизвика хаос на пазарите, след като първо планираше да обложи всички банкови депозити в страната с еднократен данък, а после изненадващо отложи това решение. Вчера стана ясно, че островната държава ще търси помощ и от Русия в опит да намери спасителна помощ и да избегне следваща икономическа криза.

Припомняме, че европейските политически лидери бяха готови да отпуснат 10 млрд. евро на Кипър, но на цената на допълнителни ангажименти за затягане на коланите. Една от предвижданите гаранции бе еднократно облагане на всички банковите депозити с до 9,9%.

Федералният резерв на САЩ пък съобщи, че за момента няма намерение да редуцира размера на финансовите стимули на местно ниво. Всеки месец Фед изкупува активи на стойност 85 млрд. долара, с които гарантира финансова ликвидност и подкрепя икономиката си.

Председателят на централната банка Бен Бернанке отново припомни, че стимулите ще бъдат ограничени едва след трайно подобрение в трудовия сектор. За месец февруари щатската икономика добави задоволителните 236 000 нови работни места, а безработицата се сви с 0,2 процентни пункта до 7,7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2880; Връх – 1,2977; Дъно – 1,2856; Затваряне – 1,2938

Двойката начерта на дневна графика обръщаща фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се наблюдава в края на низходящи движения и е ранен сигнал за обръщане на посоката. Това усилва вероятността еврото да намери подкрепа и да възстанови част от тежките загуби от началото на седмицата.

В подкрепа на възходящата посока работи и 200-дневната средна, която спря инерцията на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5098; Връх – 1,5185; Дъно – 1,5026; Затваряне – 1,5092

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:10 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още