IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се търгува около 4-месечно дъно спрямо долара

Доверието в периферните икономики на еврозоната понесе тежък удар от идеята за облагане на депозитите в кипърските банки, макар предложението да не бе одобрено

12:33 | 20.03.13 г.
Еврото се търгува около 4-месечно дъно спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото остава близо до последните си най-ниски стойности спрямо щатския долар в сряда заради обратния завой, който Кипър направи през последните часове. Парламентът на страната, който се очакваше да одобри извънредния данък върху всички банкови депозити, отхвърли изненадващо това предложение, генерирайки още повече напрежение около еврото и стабилността на финансовата система в еврозоната.

Още в събота стана ясно, че Кипър готви безпрецедентно облагане на банковите депозити, с който да гарантира пред международните кредитори получаването на спасителен заем на стойност 10 млрд. евро. Новината предизвика безпокойство на финансовите пазари и отново събуди страховете около стабилността на еврозоната. Предполагаше се, че всички суми до 100 000 евро ще бъдат обложени еднократно с 6,75%, а депозитите над този праг с 9,9%.

Днес обаче ситуацията изглежда още по-заплетена, след като Кипър на практика отхвърли помощта на кредиторите с решението на парламента за отлагане на данъка. Освен това по този начин се затвърждава впечатлението, че спасителните планове на европейските лидери са хаотични, не са добре обмислени и винаги се прилагат в последната минута.

Пазарните участници изглеждат също така разтревожени и заради липсата на план „Б“ за момента, което още повече заплита възела около проблемите в еврозоната.

Пасивите остават за единната европейска валута, която от началото на седмицата не спира да губи позиции в основните си кръстосани курсове, а спрямо щатския долар остана категорично под психологическата бариера при 1,30. Вчера двойката EUR/USD формира ново 4-месечно дъно при 1,2842 и днес цената на кроса остава близо до тази граница.

Всъщност еврото успя да ограничи свободното падане и да лимитира загубите, след като Европейската централна банка съобщи, че ще гарантира напълно ликвидността за банковата система на Кипър.

При всички положения последствията от хаотичните сигнали, които Кипър даде през последните дни, тепърва предстои да бъдат отразени от пазара. Без значение дали страната ще гласува извънредния данък или не, доверието в периферните икономики на еврозоната получи поредния тежък удар.

Вероятно депозитите в останалите застрашени страни-членки няма да бъдат изтеглени толкова скоростно, но пък това ще стане веднага, след като отново се заговори за спасителни планове. Резултатът е, че банковата система на Стария континент е разклатена сериозно, а рисковете са по-големи отколкото преди седмица, въпреки че от тогава до сега няма политическо действие, което реално да е променило ситуацията.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2955; Връх – 1,2969; Дъно – 1,2842; Затваряне – 1,2863

След пробива на редица ключови подкрепи и задържането на цената под психологическия праг от 1,30 низходящата тенденция при двойката остава приоритетна.

Следващата цел пред долара са нивата около 1,2842 където е разположена 200-дневната пълзяща средна. Еврото пък се нуждае от пробив на 1,3075, за да неутрализира низходящата тенденция.

GBP/USD

Отваряне – 1,5106; Връх – 1,5143; Дъно – 1,5072; Затваряне – 1,5094

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още