IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които ми се иска да знаех, когато започвах да търгувам

На пазара не му пука за нашето съществуване и проблемите ни, категоричен е Браян Лунд

09:00 | 25.03.13 г. 5
10 неща, които ми се иска да знаех, когато започвах да търгувам

Ще правите грешки, и то много

Тед Уилямс е един от най-великите страйкъри в историята на бейзбола, но не е можел да уцели удар 60% от времето, в което е бил с бухалката. Най-трудното нещо за повечето трейдъри е да осъзнаят, че да грешиш през повечето време е част от играта.

Ще грешите. Ще грешите много. Адски много. Приемете го. Научете се да го приемате лесно. Ако съумеете да намалите загубите бързо и поддържате добро съотношение риск/награда, ще печелите с течение на времето.

Всичко се върти около парите

Това може да ви изглежда очевидно, но когато започнах да търгувам, ми беше по-важно да покажа колко съм умен, правейки нещо, което повечето хора не разбираха. Отделях много време да разказвам на хора, които не са трейдъри, за пазарите, което ме караше да се чувствам важен.

Купувах книги, софтуер, ходих по семинари защото си мислех, че е готино да си трейдър. А всъщност по това време губех пари.

Запитайте себе си, но бъдете искрени. Кое е по-важно за вас - да ви превъзнасят защото сте трейдър, но да губите пари, или да ви мислят за загубеняк, който работи в сладкарница, а всъщност вие правите много пари на пазарите?

Търговията е единствено и само "правене на пари". Ако не можете да го правите регулярно, вие не сте трейдър. Всичко друго са празни приказки.

Няма да намерите отговорите в книгите

Книгите за търговия с редки изключения са само за забавление. Няма смисъл да четете как другите търгуват, защото никога няма да търгувате като тях. Още нещо, всякакви идеи, концепции или техники, на които ни учат в книгите, са обикновено вече старомодни заради динамиката на пазара. Той се мени постоянно и както течаща река, никога няма да стъпите в едно и също течение.

Мога със сигурност да кажа, че прогресът ми започна главоломно в деня, в който спрях да купувам книги и да разчитам, че ще ме научат на нещо.

Реалността е, че ти просто не съществуваш

Всички имаме его. Всички страдаме до някаква степен от илюзии, че сме много значими. Проблемът е, че пазарите не само ни смятат за маловажни, ами дори нямат представа за нашето съществуване. Нищо, което ни се случва, няма никакво значение за пазарите. Дали сте добър или лош, дали имате много пари или се чудите как да си платите наема, висок, нисък, грозен, красив, няма абсолютно никакво значение.

Останали сте да пийнете с приятели до късно снощи? Майка ви умира от рак? Всичко това е абсолютно незначително за пазарите, повтарям отново.  Ако някое от тези неща има огромно значение за вас и за начина по който търгувате, тогава пазарът ще мине през вас като тежкотоварен влак.

Всичко, което знаеш за живота, ще ти помогне в търговията

От времето, когато сте учили значението на думата "стойност", от тогава сте знаели, че колкото по-евтино, толкова по-добре. Ако искате да си купите нов хладилник, чакате да го намалят. После чакате да го намалят защото ще го спират от производство. После чакате намаление защото вече е стар модел. Искаме да платим колкото може по-малко защото е губещ актив.

На пазара точно това е най-голямата грешка. Акция, опция, или кошница от валути струва толкова колкото е готов следващия купувач да плати. Ще купувате сила, а ще продавате слабост. Ще продавате добри новини, а ще продавате лоши новини.

Ще трябва да разберете, че когато навлезете в света на търговията, общоприетите правила за стойност вече не важат.

Надявам се, че тези правила ще ви бъдат полезни в начинанието да бъдете успешен трейдър, заключва Браян Лунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
krasus
преди 11 години
Колега мани Бфб то то е на забавен каданс-пробвай с форекс и приготви валидола :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
За БФБ важат и други, специфични правила. Например на нашата борса събитията се развиват толкова бавно, че са ти необходими железни нерви, за да издържиш отварянето и затварянето на позицията. Търгувам от скоро на БФБ, но се убедих много бързо, че тук не е за хора със слаби сърца :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
gunderman
преди 11 години
И аз се усещам ,че отделям мнооого време да обяснявам на "непосветените" какво правя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
poketl
преди 11 години
Много полезна статия - евала Марияне! Винаги е интересно да се учим именно от успелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още