IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава близо до последните си дъна заради несигурността около Кипър

Стоковите долари, които вчера губеха позиции в тандем с еврото, вече възстановиха голяма част от загубите

10:47 | 19.03.13 г.
Еврото остава близо до последните си дъна заради несигурността около Кипър

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото остава във вторник в непосредствена близост до 3-месечното дъно спрямо щатския долар, до което се потопи вчера. Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в нивата около 1,2950. Еврото успя да възстанови минимална част от загубеното през последните часове, но все още преднината му е твърде крехка, за да се отдалечи на разстояние от тримесечното дъно при 1,2882 от понеделник.

Седмицата започна взривоопасно за общата европейска валута, която загуби позиции, след като стана ясно, че Кипър подготвя план за облагане на всички банкови депозити в страната с еднократен данък като опит за гарантиране на спасителен заем от финансовите кредитори. Пазарът прие действията на властите в Кипър като опасни за финансовата сигурност в еврозоната и това причини масово бягство както от еврото, така и от активите с по-изразен рисков профил.

Действията на Кипър по посока на извънредния данък все още не са приключили и донякъде това обяснява временния спад на напрежението около единната валута. Още вчера местният парламент трябваше да гласува новия данък, но отложи решението за днес.

Първоначалният вариант бе всички депозити до 100 000 евро да бъдат обложени с 6,75%, а за суми над този праг се предвиждаше данък от 9,9%. Според различни източници се обсъждат варианти за облекчение на този първоначален план.

Във всички случаи обаче Кипър дава лош сигнал за сигурността на финансовата система в периферните за еврозоната икономики, което в дългосрочен план ще има отражение върху преместването на инвестиции от едни към други европейски регион. Въпреки че тази тенденция ще бъде дългосрочна, пазарът я разпознава към момента като ясен сигнал за краткосрочни продажби на евро.

В същото време стоковите долари, които вчера губеха позиции в тандем с еврото, вече възстановиха голяма част от загубите. Същото направиха и водещите европейски борсови индекси. Доходността по испанските и италианските държавни ценни книжа се покачи, но пък остава твърдо в досегашния ценови рейндж.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2952; Връх – 1,2994; Дъно – 1,2882; Затваряне – 1,2955

След пробива на редица ключови подкрепи и задържането на цената под психологическия праг от 1,30 низходящата тенденция при двойката остава приоритетна.

Следващата цел пред долара са нивата около 1,2885 където е разположена 200-дневната пълзяща средна. Еврото пък се нуждае от пробив на 1,3075, за да неутрализира низходящата тенденция.

GBP/USD

Отваряне – 1,5076; Връх – 1,5159; Дъно – 1,5050; Затваряне – 1,5106

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:12 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още