IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари изчакват аукциона на италиански облигации

Йената успява да задържи преднината си спрямо основните си конкуренти, натрупана през последните два дни

11:06 | 27.02.13 г.
Валутните пазари изчакват аукциона на италиански облигации

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В началото на търговията в сряда еврото се задържа малко над 7-седмичното дъно, регистрирано през изминалото денонощие. За момента свободното падане на общата европейска валута бе ограничено, след като инвеститорите предпочетоха да изчакат днешния аукцион на италиански дългосрочни облигации.

Резултатите от пласирането на дълговите книжа ще бъдат показателни за посоката на EUR/USD в краткосрочен и средносрочен план. Еврото е на път да отбележи първото си месечно понижение от месец юли насам, най-вече заради подновилите се опасения за стабилността на еврозоната.

Резултатите от изборите на Апенинския полуостров не определиха победител и нито една политическа партия не успя да постигне мнозинство. Това възобнови страховете на инвеститорите, че Рим ще изпадне в политическа криза, а оттам и не би изпълнила заложените бюджетни планове.

Вследствие на неблагоприятната ситуация доходността по италианските облигации се повиши значително, регистрирайки най-голямото си покачване от 14 месеца насам. Вчера доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с 41 базисни пункта до 4,88%.

Именно за днес Италия е насрочила продажба на нови 5 и 10-годишни ценни книжа, от които да набере общо около 6,5 млрд. евро. Анализатори коментират, че резултатите от днешния аукцион ще покажат накъде ще поеме еврото.

Доходността по емисиите е своеобразен индикатор за текущото инвеститорското доверие. Ако на Рим се наложи да плати повече вследствие на повишената изискуема възвращаемост от инвеститорите, общата европейска валута отново ще поеме надолу.

Междувременно японската йена успява да задържи преднината си спрямо основните си конкуренти, натрупана през последните два дни. Търсенето ѝ вследствие на политическия хаос в Европа се повиши значително, основно заради качеството й на валута „убежище“.

Очаква се утре японският министър-председател Шинзо Абе да предостави номинираните от него за ръководител на местната централна банка. Появилата се информация в японски вестник, че опозиционната Демократическа партия в страната ще подкрепи кандидатурите, издигнати от Абе, повиши вероятността за провеждането още по-агресивна монетарна политика в страната.

За да успее да постави агресивен председател на централната банка, министър-председателят на Япония се нуждае именно от подкрепата на опозиционната партия, която държи мнозинството в горната камара на парламента. Така ново обезценяване на японската йена изглежда все по-вероятно с оглед на спекулациите за увеличаване на финансовите стимули за местната икономика от новия председател на Японската централна банка.

Спряганият за заместник на досегашния ръководител на монетарния орган Харукихо Курода нееднократно е посочвал девалвирането на местната валута като фактор за подобряването на ситуацията в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3066; Връх – 1,3121; Дъно – 1,3017; Затваряне – 1,3059

За момента движението в полза на долара е ограничено от силната подкрепа при 1,2998. След значителните загуби от последните дни корекция на единната валута далеч не е изключена.

Възходящото движение на еврото обаче е ограничено от проекцията на 89-периодната пълзяща средна, последвано и от низходящата тренд линия, формирана от върха за 2013 г. Заедно с хоризонталната подкрепа при 1,2998 двете линии формират триъгълник, посоката на излизане от който, ще бъде бъде показателна за следващото движение.

NZD/USD

Отваряне – 0,8329; Връх – 0,8352; Дъно – 0,8222; Затваряне – 0,8249

Прогнозата ни за нов спад на новозеландския долар се оправда. Пробивът и затварянето под възходящата тренд линия на кивито отключи нови къси продажби, които преодоляха подкрепите при 0,8300 и при 0,8275.

Дори NZD/USD да коригира част от последните загуби, трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на щатския долар от по-изгодни нива.

GBP/USD

Отваряне – 1,5131; Връх – 1,5198; Дъно – 1,5068; Затваряне – 1,5162

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още