IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ли е новото „проблемно дете“ на Европа?

Важни показатели на страната са близки с тези на Франция, за която наскоро влиятелен германски депутат заяви, че е много зад други държави

15:50 | 25.02.13 г.
Великобритания ли е новото „проблемно дете“ на Европа?


„От гледна точка на техническия анализ бихме могли да станем свидетели на спад до зоната от 1,46-1,45 долара за паунд, но що се отнася до понижението, голяма част от него вече е калкулирана във валутния курс и знаем, че ръстът се очертава слаб“, посочи Бруукс. „Неизвестно остава само колко ликвидност ще е нужна“, смята тя.

Маршал Гитлър, ръководител на отдела за световни стратегии в IronFX, заяви, че понижаването на кредитния рейтинг на Великобритания не е голяма изненада.

"Ако погледнем икономическото представяне на Великобритания с 4 тримесечия на отрицателен растеж от последните 5, не мисля, че някой може да оспори преценката на  Moody's, че слабият ръст представлява предизвикателство за процеса на финансово консолидиране, направляван от британското правителство“, каза Гитлър.

„При излизането на новината валутният пазар продаде паундове и бих очаквал, че вероятно ще продължи да го прави“, добави той.

Според него въздействието на понижението може да се окаже по-голямо на валутния пазар, отколкото на пазара на британски държавни облигации.

„Аа1 е все още по-добре от доста други държави и инвеститори, които купуваха британски държавни облигации, ще продължат да ги купуват. Във всеки случай Великобритания не е сама в това свое нещастие – напоследък САЩ и Франция изгубиха максималния си кредитен рейтинг, а с Япония това се случи отдавна, но животът в тези страни продължава и те все още са в състояние да емитират облигации“, изтъкна експертът. А анализатори на Credit Suisse вече твърдят, че „АА е новото ААА“, обяснява Гитлър.

Перспективата за допълнително вливане на ликвидност във Великобритания изглежда невероятна и няма пряко отношение към икономическата перспектива пред страната, освен ако паундът не се обезцени значително.

„Само по себе си това понижение не прави по-вероятно ново вливане на ликвидност. Освен ако не се случи рязко повишаване на доходността по британските държавни облигации или забележимо влошаване на цикличните индикатори през следващите седмици и месеци, смятаме, че е доста по-вероятно Английската централна банка да не поднови вливането на ликвидност“, пишат анализаторите Тушка Махарадж  и Невил Хил.

От Credit Suisse очакват „слаба продажба на британски държавни облигации“, тъй като понижението бе до голяма степен очаквано, а евентуална намеса от Английската централна банка би пресякла всякакво повишаване на доходността по облигациите. Понижението обаче „увеличава допълнително кредитния риск за валутата“, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още