IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с подкрепа от Фед и съмненията за ограничаване на стимулите

Еврото поевтиня спрямо зелените пари до 6-седмично дъно заради занижените очаквания за растежа на Франция от страна на ЕК, но днес навакса част от загубите

14:24 | 22.02.13 г.
Доларът с подкрепа от Фед и съмненията за ограничаване на стимулите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се търгува близо до 5-месечен връх спрямо кошница от основни валути в петък, подпомогнат от съмненията, ще програмата на Федералния резерв за изкупуване на активи върви към края си и съвсем скоро централната банка на САЩ ще намали темпа на покупките, с които стимулира местната икономика. В същото време еврото потъна до 6-седмично дъно спрямо американската валута след разочароващи данни от еврозоната и несигурността преди изборите в Италия през този уикенд.

Доларовият индекс, който измерва представянето на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, поскъпна вчера до 81,61 – най-високото ниво от 5 септември насам.

Протоколът от последното заседание на Федералния резерв, който беше изнесен преди ден, провокира коментари за ефективността на монетарната политика на централната банка. Дебат има и между членовете на Фед, които са обсъждали темпа на покупките на ценни книжа по програмата за стимулиране на икономиката. Съмненията, че Фед може да преустанови или поне да намали размера на стимулите подкрепиха щатския долар.

Общата европейска валута поевтиня до шестседмично дъно при 1,3159 в четвъртък. В основата бяха новините от Европейската комисия, която понижи очакванията си по отношение на растежа във Франция през следващите 12 месеца. Според изпълнителния орган на ЕС Франция ще се размине с предварително заложения дефицитен праг, което ще се отрази в почти нулев темп на растеж до края на годината.

Междувременно Испания успя да пласира 2-, 6- и 10-годишни държавни облигации на стойност 4,2 млрд. евро в четвъртък при засилен интерес. На аукциона бяха продадени ценни книжа за над 4 млрд. евро при по-ниска очаквана възвращаемост от страна на инвеститорите. Лихвите за 10-годишните облигации, които бяха пласирани на 5,29% при предишния аукцион, се понижиха до 5,20%.

Тази сутрин еврото коригира част от вчерашните загуби и възстанови около 0,2% от стойността си спрямо долара. Двойката EUR/USD се търгува около 1,3200.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3279; Връх – 1,3289; Дъно – 1,3159; Затваряне – 1,3187

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се забелязва върху дневната графика, продължава да дава предимство на щатския долар и да усилва вероятността от задълбочаване на корекцията.

Цента на двойката вече достигна до нивата на 89-дневната средна, където е много вероятно еврото да намери подкрепа и да възстанови основния възходящ тренд при двойката.

EUR/JPY

Отваряне – 125,39; Връх – 125,44; Дъно – 124,53; Затваряне – 125,25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още