IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуострото обезценяване на венецуелския боливар

Девалвацията е нужна на страната за набавяне на чужда валута, но подхранва инфлацията и нанася удар по печалбите на чуждите компании

16:30 | 20.02.13 г.
<p>
	Касиерка брои боливари в супермаркет във венецуелската столица Каракас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Касиерка брои боливари в супермаркет във венецуелската столица Каракас. Снимка: Архив Ройтерс

Според търговската камара Consecomercio във венецуелската столица Каракас до 70% от стоките, купувани във Венецуела, са или вносни, или с участието на вносни суровини.

Арбелоа смята, че девалвирането на боливара може да има политически последици, тъй като подхранва инфлацията.

Той обаче добави, че „тя подобрява възможностите на правителството да обслужва задълженията си към чужбина и да предотврати неплатежоспособност на страната. „Така че от гледна точка на притежателите на облигации девалвацията вероятно се разглежда като положително развитие“, преценява експертът.

На процъфтяващия венецуелски черен пазар валутата на страната напоследък се разменя за 3 пъти по-висок курс от официалния, който е на рекорден връх спрямо долара. Търговията на черно обаче е станала толкова решаваща за страната, че дори уебсайт с висок рейтинг следи курса постоянно.

Девалвацията, която очевидно е разпоредена от прикования към леглото Чавес, може да се окаже предсмъртният му удар спрямо чуждите компании.

През миналата седмица фармацевтичната компания Merck & Co. разкри, че обезценяването на венецуелската валута ще отнеме от нетната ѝ печалба за тази година 200 млн. долара. 2 дни по-рано Colgate-Palmolive обяви, че девалвацията ще свие продажбите ѝ през 2013 г. със 120 млн. долара, а  Avon и Goodyear Tire & Rubber посочиха, че новият обменен курс нанася значителен удар върху печалбите им.

Чуждестранните инвеститори увеличават залозите, че политиките на Чавес няма да го надживеят и каквито и да било следващи действия ще представляват огромно подобрение на кошмарното финансово управление от последните 14 години.

„Съдбата на Уго Чавес е в ръцете на по-висши сили“, пише Уолтер Молано от BCP Securities.

„Но всички сега са се съсредоточили върху това какво ще се случи след оттеглянето му. Засега пазарът е настроен доста оптимистично“ въпреки факта, че „никой няма каквато и да било идея как ще изглежда Венецуела след него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още